Telefoanele inregistrate si internetul monitorizat, armele democratiei

Data publicarii: 13-04-2007 | IT&C

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat spre consultare publica "Proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii" care urmeaza sa transpuna in dreptul intern directiva 2006/24/CE "adoptata in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din data de 15 martie 2006 si care urmeaza sa intre in vigoare la data de 15 septembrie 2007, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Daca acest proiect va trece si de Parlament, in curand toti romanii ar putea avea convorbirile telefonice inregistrate si traficul pe internet monitorizat.

Potrivit art. 8 din Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si a corespondentei sale. Autoritatile publice pot sa se amestece in exercitarea acestui drept doar in masura in care acest amestec este prevazut de lege si numai acolo unde el constituie o masura care, intr-o societate democratica, este necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, sau pentru protejarea drepturilor si libertatilor altora.

Intrucat retinerea datelor s-a dovedit a fi un instrument de investigare necesar si eficient pentru aplicarea legii in mai multe state membre UE si in mod particular in legatura cu chestiunile deosebit de serioase precum crima organizata si terorismul, s-a simtit nevoia asigurarii faptului ca datele retinute sunt puse la dispozitia autoritatilor care trebuie sa aplice legea, in conditiile prevazute in directiva, pentru o anumita perioada de timp. Drept urmare, s-a considerat necesara adoptarea unui instrument privind retinerea datelor care sa respecte cerintele prevazute in Articolul 8 din Conventia Europeana pentru apararea drepturilor omului.

Conform directivei europene, operatorii vor fi obligati sa retina urmatoarele categorii de date:

- datele necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;

- datele necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;

- datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;

- datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare;

- datele necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;

- datele necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.

In privinta retinerii datelor de comunicatie referitoare la accesul la Internet, telefonia prin Internet si posta electronica, Directiva prevede posibilitatea pentru Statele Membre sa amane aplicarea prevederilor ei pana la data de 15 martie 2009, sub conditia notificarii Consiliului si Comisiei prin redactarea unei declaratii in acest sens.

Proiectul de lege romanesc este rezultatul colaborarii unui grup de lucru format din Ministerul Integrarii Europene (in prezent Departamentul pentru Afaceri Europene), Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Justitiei, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul Roman de Informatii, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

In perioada imediat urmatoare Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (coordonatorul implementarii Directivei) va organiza o serie de intalniri si dezbateri pe tema proiectului de lege, la care vor fi invitati sa participe si sa isi exprime opiniile reprezentantii societatii civile, media precum si operatorii.

Proiectul de lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii poate fi consultat la adresa www.mcti.ro, sectiunea "Legislatie", subsectiunea "Proiecte legislative romanesti".

Propunerile si comentariile dumneavoastra asupra proiectului de lege pot fi trimise la adresa de e-mail: cristina.pruteanu@mcti.ro , pana la 10 mai 2007.

Redactia BankNews.ro