Esti pe Google sau nu esti deloc

Data publicarii: 13-04-2007 | IT&C

Firmele dau in judecata compania pentru ca sint excluse din indexul de cautare, iar posesorii de site-uri ar plati zeci de milioane de dolari pentru a ajunge mai in fata la cautari, noteaza Cotidianul. Google Inc. a fost data in judecata, in urma cu un an, de proprietarii unui site web, care pretind ca au suferit daune financiare semnificative dupa ce site-ul lor a fost scos din indexul motorului de cautare, relateaza publicatia electronica Computerworld.

KinderStart.com, un site web destinat parintilor care au copii in virsta de pina la 7 ani, a inregistrat procesul drept actiune comuna (asteapta sa i se alature si alti pagubiti) in San Jose.

Societatea a acuzat Google, printre altele, de violarea drepturilor sale la libera exprimare conform Constitutiei SUA, de violarea sectiunii 2 a Sherman Antitrust Act prin folosirea unei pozitii de monopol care a afectat competitia, de practici concurentiale incorecte, de defaimare si de calomnie.

Un judecator american a respins acuzatiile KinderStart.com pe motiv ca sint nefondate si a refuzat sa judece procesul.

Site-uri excluse dupa bunul plac

Google isi rezerva dreptul de a inlatura site-uri web din indexul sau pentru diverse motive. Spre exemplu, intr-o lista, facuta pentru web masteri, vorbeste despre cum trebuie sa fie un site pentru a permite o indexare mai facila de catre Google, dar si despre practici considerate de Google drept inselaciuni si care pot face ca un site sa fie exclus.

KinderStart.com si-a lansat site-ul web in mai 2000 si, la apogeul sau, genera peste zece milioane de vizionari pe luna, conform propriilor sale estimari. In 2003, compania s-a inrolat in programul Google AdSense, prin care afisa reclame de la Google pe site, primind un comision la clickurile vizitatorilor.

Din martie-aprilie 2005 site-ul a suferit o scadere "cataclismica" in trafic, de circa 70%, si o scadere in veniturile generate de AdSense de aproximativ 80%, din care nu si-a mai revenit, compania invinuind eliminarea din indexul Google pentru aceste lucruri.

Propuneri de zeci de milioane de dolari

Inainte de martie 2005, Google era principala sursa de trafic pentru KinderStart.com, insa in martie 2006 directiona doar aproximativ 0,01% din traficul site-ului catre acesta. Compania afirma ca nu a fost anuntata niciodata prin telefon, e-mail sau in persoana de motivele excluderii sale din indexul Google.

Practica Google de a exclude site-uri din indexul sau a devenit notorie in februarie 2006, cind a anuntat ca a decis sa indeparteze site-ul german al producatorului de autovehicule BMW, deoarece acesta ar fi incercat sa pacaleasca robotul de cautare Google pentru a cistiga o pozitionare superioara la cautari. Dupa citeva zile, Google a reintrodus site-ul in index, afirmind ca BMW si-a reparat greselile, in ciuda protestelor companiei in legatura cu caracterizarea practicilor sale de catre Google drept inselatoare. Rand Fishkin, presedintele SEOmoz din Seattle, a primit, luna trecuta, o serie de propuneri de zeci de milioane de dolari de la companiile care detin site-uri de jocuri de noroc.

Fishkin, care tinea o conferinta in Londra pe tema optimizarii pentru motoarele de cautare (SEO-Search Engine Optimization), a fost abordat de proprietarul unui site de poker, care i-a propus sa-i plateasca zece milioane de dolari daca reuseste sa aduca site-ul sau in top cinci la o cautare pe Google dupa "poker online".

Alti posesori de site-uri de poker au reluat oferta in cadrul discutiilor cu Fishkin.

Sfintul Graal pentru marketing online

Un singur client al site-urilor axate pe jocuri de noroc poate aduce venituri de cel putin 1.000 de dolari. La o cautare pe Google dupa "Texas Holdem Poker", se intorc aproape 4,4 milioane de rezultate, astfel incit nu este greu de imaginat de ce ar plati proprietarii de site-uri zeci de milioane pentru ca o persoana sa sparga codul algoritmului folosit de Google PageRank - Sfintul Graal pentru marketingul online.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: