Microsoft lanseaza o alternativa la Adobe Flash

Data publicarii: 17-04-2007 | IT&C

Microsoft a lansat Silverlight, o platforma software gratuita care permite afisarea de continut multimedia avansat intr-un browser web, a anuntat luni compania, pe pagina de internet. Aceasta tehnologie ajuta dezvoltatorii de site-uri sa includa cu usurinta in paginile web animatii care contin clipuri video, grafica vectoriala, imagini si text. Silverlight afiseaza in paginile web clipuri video bazate pe formatul WMV al Microsoft.

Potrivit reprezentantului Microsoft Tim Sneath, tehnologia Silverlight permite playback-ul simultan al mai multor clipuri video in aceeasi pagina web, fara a se inregistra incetiniri sau alte scaderi ale performantei. De asemenea, Silverlight permite folosirea un clip video ca fundal (sau textura) pentru orice tip de obiect 2D, care poate avea forma rectangulara, neregulata sau chiar rotunda. In acest fel, se pot realiza efecte vizuale care nu sunt posibile cu tehnologia Adobe Flash.

Silverlight poate include continut generat dinamic de catre server si poate accesa continut din bazele de date prin intermediul limbajului JavaScript, ceea ce da posibilitatea realizarii de aplicatii software complexe care sa ruleze in paginile web.

Printre companiile care si-au anuntat sprijinul pentru aceasta tehnologie se numara si Netflix, cea mai mare companie de inchirieri de DVD-uri din SUA. Netflix a anuntat ca va folosi tehnologia Microsoft Silverlight pentru a oferi filme online pe site-ul sau, incepand din luna iunie.

Playerul va fi disponibil gratuit, atat pentru PC cat si Macintosh. Pentru a crea continut compatibil cu Silverlight, dezvoltatorii vor trebui sa foloseasca seria de aplicatii "Expression Design", comercializata de Microsoft.

Plugin-ul Adobe Flash 9 este instalat pe 84% din computerele conectate la internet, a aratat un studiu realizat in luna martie. Pentru a crea continut compatibil cu Adobe Flash, dezvoltatorii au nevoie de o aplicatie precum Adobe Flash CS3.

NewsIn