Romanii pot face afaceri cu armata SUA

Data publicarii: 17-04-2007 | Afaceri

Romanii vor face afaceri cu armata Statelor Unite. Americanii cauta firme care sa le ofere, la preturi avantajoase de la mobilier, alimente si bauturi, pana la servicii de paza si protectie. Oamenii de afaceri romani trebuie doar sa obtina un certificat special, cu ajutorul caruia vor intra intr-o baza de date centralizata la Berlin. Astfel vor participa la licitatii pentru orice baza americana de pe glob.

Oamenii de afaceri din Cluj au fost invitati la Camera de Comert, la un seminar NATO. Astfel, au aflat care sunt domeniile de interes ale americanilor. In jurul fiecarei baze americane este o intensa activitate economica. Fiecare baza este ca un micro oras care consuma servicii si produse 24 de ore din 24. Si firmele romanesti au sansa sa castige pe aceasta noua piata.

Daca obtine certificatul NATO, o firma care face prajituri pentru clujeni ar putea, in scurt timp, sa faca prajituri si pentru soldatii americani din Romania. Oamenii de afaceri trebuie sa stie insa ca americanii sunt foarte exigenti. Un exemplu concret prezentat la seminar a fost cel al unei firme de catering care, pe drumul spre armata din Irak a fost jefuita si a ramas fara ouale care se aflau pe lista de meniu a soldatilor.

2.000 de militari americani vor veni in luna august in cele patru baze militare de la Kogalniceanu, Babadag, Smardan si Cincu. In prima faza, cel putin 300 de romani vor fi angajati la cele patru baze, in special translatori si personal pentru secretariat. In anul precedent, bugetul militar al Statelor Unite a fost de aproximativ 480 de miliarde de dolari.

Antena 3