Romania, locul sase in lume la numarul de taxe

Data publicarii: 18-04-2007 | Finante-Banci

Mediul de afaceri din Romania gafaie inca sub presiunea taxelor si impozitelor. Statisticile Bancii Mondiale ne plaseaza pe locul sase in lume, din punctul de vedere al numarului taxelor platite de companii. Doar patru state percep firmelor mai multe biruri decat Romania, si sunt: Uzbekistanul, Belarusul, Ucraina, Congo si Benin.

La capatul celalalt al clasamentului se afla exotica Maldive cu o singura taxa si zbuciumatul Afganistan cu numai doua taxe percepute pentru o companie medie pe an. Urmatoarele state cu un numar mic de taxe percepute sunt Norvegia cu trei taxe si Suedia cu cinci taxe.

O companie de dimensiune medie din Romania trebuie sa plateasca aproximativ 89 de taxe pe an, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in lume, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale. Cele patru state care percep companiilor mai multe taxe decat Romania sunt: Uzbekistanul cu 130 de taxe, Belarusul cu 125 de taxe, Ucraina, Congo si Benin.

Potrivit aceluiasi clasament, analizat pe regiuni, Europa si Asia Centrala se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul de taxe aplicate firmelor medii, fiind urmate de America Latina. La polul opus se afla OECD. In tari ca Belgia, Germania, Italia, Norvegia, Suedia si Regatul Unit, media numarului de taxe este mult mai mic: 12.

Maldive, cele mai rapide plati

Numarul mare de taxe nu este singura problema cu care se confrunta companiile, de asemenea, numarul de ore necesar elaborarii documentelor de plata este foarte mare in tari precum Cehia 930 ore, Malawi 878 ore, China, Venezuela, Mauritania si Senegal. In Romania, timpul de elaborare al documentelor este de 198 de ore.

Exista si tari in care documentele necesare platirii taxelor se pot finaliza in foarte putin timp. Este cazul Maldive cu mai putin de o ora, Emiratele Arabe Unite 12 ore, Singapore, Santa Lucia, Oman si Dominica.

Pe regiuni, America Latina si Caraibe detin suprematia cu peste 430 de ore necesare pentru intocmirea documentelor, urmata indeaproape de Europa Centrala si Asia cu 423 de ore. La polul opus se afla OECD cu aproximativ 203 ore.

Zece state fara taxarea profitului

Impozitul pe profit este de 19% in Romania, iar per ansamblu. Exista insa tari al caror buget nu se bazeaza pe o astfel de sursa: Afganistan, Congo, Cehia, Guatemala, Maldive, Insulele Marshall, Micronesia, Palau, Emiratele Arabe Unite si Vanautu.

In ceea ce priveste cele mai mari taxe pe profit, acestea sunt solicitate in Republica Centrala Africana 181,7%, Mauritania 72,7%, Tonga, Republica Dominicana, Kuweit.

Totodata cele mai mari taxe si contributii obligatorii sunt platite de afaceristi din state ca Belgia 57,3%, Franta 54,9%, Micromenia, China, Italia si Republica Dominicana. Astfel de taxe nu sunt percepute in 14 tari. In Romania, contributia este de 38,6%.

Pe regiuni, cel mai bine este situata OECD cu 3,5%, in capatul celalalt al clasamentului situanduse Africa Sub-Sahariana cu 33%. In ceea ce ne priveste, Europa si Asia Centrala se afla undeva la mijloc cu 13,7%

Rata totala a taxelor din Romania reprezinta 48,9% din profitul firmei

In tari ca Burundi si Sierra Leone, rata totala a taxelor depaseste 270%. Iar tarile cu o astfel de rata foarte mica sunt Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Vanautu, cu pana la 15%. La nivel regional, in fruntea topului cu cea mai mare rata totala a taxelor, se afla Africa Sub-Sahariana si Europa & Asia Centrala, cu peste 71% respectiv 56%.

Curentul