BERD vrea sa investeasca 400 milioane euro in proiecte romanesti

Data publicarii: 19-04-2007 | Finante-Banci

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa finanteze, in acest an, cu peste 400 milioane de euro, circa 20-25 proiecte ale companiilor romanesti, a decarat, joi, directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek. Reprezentantul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare a spus ca vrea sa finanteze in acest an mai multe proiecte din sectorul productiei de energie sau a industriei lemnului si chiar ca in unele dintre companii sa devina actionar.

La randul lui directorul BERD pentru Energie, Nandita Parshad a spus ca banca va sustine dezvoltarea bursei de energie OPCOM si a Transelectrica pentru transparentizarea pietei de electricitate romanesti.

"Privatizarea sectorului de productie energie este urmatorul pas pe care Romania trebuie sa il faca daca doreste sa atraga investitori", a spus Parshad. Potrivit acesteia, totodata, Romania va trebui sa stabileasca reguli clare de piata pentru a atrage investitii straine importante "BERD este pregatita sa sustina investitorii straini interesati de piata de energie romaneasca".

Directorul BERD pentru Energie a mai declararat ca banca saluta intentia guvernului de a privatiza in acest an ultimele trei distributii de electricitate, respectiv Electrica Muntenia Nord, Electria Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a semnat, joi, o conventie cu E.ON AG, prin care a dobandit 9, 8 % din actiunile a doua companii romanesti, ambele avand ca actionar majoritar grupul german E.ON, in urma unei tranzactii de circa 43 milioane euro. Ca urmare a acestei tranzactii BERD va detine o participatie indirecta de 5% la E.ON Gaz Romania (fostul Distrigaz Nord) si o alta participatie indirecta tot de 5% la E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova).

NewsIn