Din 2008, operatiunile cu valuta prin trezoreria statului?

Data publicarii: 20-04-2007 | Finante-Banci

Operatiunile cu valuta (plati si incasari in dolari si euro) prin intermediul trezoreriei statului la nivel central ar putea fi posibile incepand din 2008, potrivit unui proiect de act normativ lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). In prezent, prin trezoreria statului pot fi efectuate plati si incasari numai in lei.

Conform proiectului citat, stadiul actual al derularii operatiunilor cu certificate de trezorerie pentru populatie a determinat necesitatea reformularii continutului acestui tip de operatiuni. Proiectul isi propune realizarea unei corelari cu prevederile noii legi a datoriei publice, sens in care a fost reformulata sintagma 'datoria publica interna si externa'.Conform proiectului de act normativ preluarea oricaror sume vor fi avizate de reprezentanti ai MEF, autorizati sa administreze contul curent general al trezoreriei statului. Totodata, de la 1 ianuarie 2007 a aparut necesitatea deschiderea unui cont in lei pe numele Comisiei Europene la Trezoreria Statului, in conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (UE).

Inlocuirea sintagmei 'banca' cu cea de 'institutie financiara' atunci cand aceasta notiune se regaseste in proiect este necesara in contextul abrogarii Legii bancare nr.58/1998 prin O.U.G. nr.99/2006 si al redefinirii unor termeni si notiuni. Operatiunile de incasari si plati in valuta ale MEF pot fi efectuate prin contul curent in valuta deschis la Banca Nationala a Romaniei sau prin conturi corespondente in valuta, deschise la institutii financiare, pe baza de conventii incheiate intre parti, selectarea bancilor corespondente urmand sa fie efectuata prin licitatie in baza legislatiei in vigoare.

Disponibilitatile in valuta administrate de MEF pastrate la BNR si cele pastrate la banci corespondente sunt purtatoare de dobanda, aceasta urmand sa fie stabilita prin raportare la nivelul ratei dobanzilor platite de BNR la rezervele minime obligatorii, respectiv pe baze conventionale. Dobanzile incasate de MEF la conturile de valuta vor fi venituri ale bugetului de stat in integralitate, daca legea nu prevede altfel, iar dobanzile aflate in sold la sfarsitul anului 2007 sa se vireze la bugetul de stat in termen de trei zile lucratoare de la inchiderea anului.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: