Cum sa-ti reclami patronul

Data publicarii: 20-04-2007 | HR/Cariere

La Inspectia Muncii sau inspectoratul teritorial de munca se pot reclama incalcari ale prevederilor legale din domeniul relatiilor de munca. Aspectele care pot fi reclamate sunt munca "la negru", fara forme legale, nerespectarea regimului de munca al minorilor, nerespectarea prevederilor privind munca suplimentara, sarbatorile legale, repausul saptamanal, negarantarea in plata a salariului de baza minim brut pe tara, refuzul eliberarii cartii de munca pentru verificarea datelor inscrise, a unor documente care atesta vechimea in munca, includerea in contractul  individual de munca a unor clauze ilegale etc.

Reclamatiile beneficiaza de confidentialitate, inspectorii nedezvaluind conducatorului unitatii controlate motivul controlului. Interdictia contactului dintre petitionar si inspectorul care va efectua controlul reprezinta o garantie a impartialitatii actiunii de control in raport cu partile raportului de munca. Situatia poate deveni neplacuta atunci cand actiunea de control se declanseaza dupa amenintari adresate de salariat angajatorului sau cand survine pe fondul unui conflict deschis intre cele doua parti. Solutionarea conflictelor de munca ce au caracter individual nu presupune o procedura prealabila a sesizarii Inspectiei Muncii, asa cum este cea din cadrul conflictelor colective sau a contenciosului administrativ. I.M. nu dispune de prerogative jurisdictionale sau de arbitraj, care s-ar impune pentru rezolvarea acestor situatii cand salariatul si patronul ajung la un dezacord.

Formularul pentru sesizare se poate completa si trimite prin e-mail sau prin posta la Inspectia Muncii sau inspectoratul teritorial de munca. Informatii suplimentare se obtin la http://www.inspectiamuncii.ro/ghid.

Sesizarea trebuie sa contina numele complet al reclamantului, codul numeric personal, adresa exacta, date de identificare ale angajatorului si sa aiba precizari clare, cu un scris lizibil.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: