Asigurarea obligatorie a locuintelor, abia din 2008

Data publicarii: 21-04-2007 | Finante-Banci

Asigurarea locuintelor va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2008, a declarat consilierul Radu Mircea Popescu din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA). Aceasta este cea de-a treia amanare pentru intrarea in vigoare a obligativitatii asigurarii locuintelor. Primul termen a fost 1 ianuarie 2007, iar cel de-al doilea, 1 iulie 2007. "S-a reluat circuitul avizarii (n.r. - proiectului de lege) din cauza schimbarii denumirilor ministerelor", explica Popescu.

Ce se va asigura

Potrivit prevederilor proiectului, toate locuintele vor trebui asigurate de proprietari impotriva a trei riscuri: cutremur, alunecari de teren, inundatii naturale.

Locuintele din imobilele construite din beton, caramida arsa urmeaza sa fie asigurate pentru suma de 20.000 de euro, polita costand 20 de euro. In acelasi timp, casele construite din valatuci, chirpici urmeaza sa fie asigurate pentru 10.000 de euro prin cumpararea unei polite de 10 euro. Reasigurarea riscurilor preluate de la proprietarii locuintelor urmeaza sa fie realizata de un pool constituit de societatile de asigurare autohtone.

Daca reprezentantii unor societati de asigurare au criticat proiectul autoritatilor si au afirmat ca acesta nu va putea fi pus in aplicare, alte voci sustin ca un astfel de proiect este chiar necesar.

"Este nevoie de acest proiect pentru cetateni, pentru guvern, orice culoare politica ar avea, respectiv pentru societatile de asigurari. Cu cat se intarzie, e mai greu de realizat deoarece societatile de asigurari au o retinere, si aceasta deoarece un cutremur este iminent in urmatorii sase ani. Cu cat proiectul ar fi mai vechi am avea si noi mai mult timp pentru a acumula rezerve mai mari", afirma Dumitru Ceraceanu, presedintele si directorul general al Asiban.

El adauga faptul ca asiguratorii se asteptau ca termenul sa fie amanat deoarece trebuie facuti mai multi pasi care necesita timp.

Evenimentul Zilei