Bancile continua sa scumpeasca creditele de consum

Data publicarii: 21-04-2007 | Finante-Banci

Creditele de consum continua sa inregistreze dobanzi efective mai mari de la o luna la alta. Si asta, in ciuda faptului ca Banca Nationala (BNR) transmite semnale de relaxare a costului creditelor. Astfel, ultimele date publicate de BNR arata faptul ca dobanda anuala efectiva pentru creditele de consum acordate populatiei s-a majorat atat pe segmentul imprumuturilor in lei, cat si pe cel al finantarilor in valuta. In timp ce, in prima luna a acestui an, costul mediu total al unui credit de consum era de 18,88%, in februarie, dobanda medie anuala efectiva a urcat la 19,03% pentru creditele in lei. Iar scumpirea vine pe fondul relaxarii politicii monetare, pentru ca Banca Nationala a redus, in prima parte a lunii februarie, dobanda de interventie de la 8,75% la 8%. Totodata, o evolutie ascendenta a fost inregistrata si pe segmentul imprumuturilor in euro, unde costul s-a majorat usor, de la 12,60% la 12,66%.

Pe de alta parte, institutiile de credit au redus dobanzile percepute pentru creditele ipotecare si imobiliare. Astfel, costul mediu al unei finantarii in lei pentru locuinte a scazut de la 11,32%, in ianuarie, la 10,55% in februarie, iar pe segmentul creditelor in euro, dobanzile efective s-au diminuat de la 8,69% la 8,27%.

Totusi, bancherii spun ca, pana la jumatatea acestui an, costul total al unui credit acordat persoanelor fizice va scadea chiar si sub valorile raportate pentru inceputul acestui an. Motivul tine de deciziile Bancii Nationale. Astfel, rata dobanzii de politica monetara a coborat pana la 7,50%, analistii sustinand ca dureaza cel putin trei luni pana cand bancile comerciale vor reflecta deciziile BNR in costul produselor.

Adevarul