Termenul de depunere a cererilor pentru banii europeni se va prelungi

Data publicarii: 23-04-2007 | Finante-Banci

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a declarat, duminica, ca fermierii vor putea depune cereri pentru banii europeni si dupa data de 15 mai 2007, pentru a diminua riscul ca Romania sa piarda din fondurile europene destinate platilor directe la hectar. "Vom primi cereri de la fermieri si dupa 15 mai, chiar daca am anuntat ca acesta este termenul limita pentru depunerea solicitarilor", a spus Remes.

Potrivit lui Remes, Romania risca sa primeasca penalitati de 25 % din fondurile europene pentru plati directe, daca vor exista neconcordante intre suprafata de teren agricol declarata de fermieri si realitatea din teren.

"Primim 25 % penalizari daca ma prinde ca terenul sau amplasamentul nu e cel de pe hartie sau daca eu nu pot decat peste doua, trei zile sa pun la dispozitie un dosar din cauza dezorganizarii", a explicat Remes.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes a declarat, duminica, ca Romania se afla in imposibilitatea de a respecta suprafata totala de teren agricol convenita cu Uniunea Europeana pentru plati directe.

"Nu vom putea atinge suprafata convenita cu UE, de teren arabil si pasune, pentru ca nu am voie sa suplinesc lipsa de la o anumita categorie cu un plus din partea cealalta", a mentionat Decebal Traian Remes.

Pentru plati directe, in 2007 sunt alocate 440 milioane de euro, bani de care vor beneficia cei 1,5 milioane de fermieri care sunt inregistrati in Registrul Fermelor, pentru o suprafata de circa noua milioane de hectare. Platile aferente solicitarilor se vor efectua incepand cu luna decembrie 2007. Pana la data respectiva, specialistii din Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura(APIA), institutie care gestioneaza fondurile alocate platilor directe, trebuie sa finalizeze verificarea datelor declarate de fermieri.

NewsIn