Tensiunile politice umbresc perspectivele economiei

Data publicarii: 23-04-2007 | Economie
Analistul Fitch, Andrew Colquhoun, a anuntat ca agentia nu are in vedere scaderea calificativului suveran al Romaniei in urma suspendarii presedintelui, insa riscul politic tot mai mare si intarzierile in implementarea reformelor structurale si anticoruptie ar putea duce la micsorarea ratingului.

Analistii considera ca suspendarea lui Basescu si posibilele alegeri prezidentiale ar putea face mai grea munca in atingerea cerintele UE in domeniul reformelor structurale si al absorbtiei fondurilor europene. "Daca va fi o campanie, atunci ne-am putea astepta sa vedem prea mult in ceea ce priveste reformele in urmatoarele trei luni", a spus, pentru Reuters, Colquhoun. Totodata, acesta a adaugat ca Romania ar trebui sa tina cheltuielile bugetare in frau si sa imbunatateasca competitivitatea pentru a proteja economia puternica.

"Cel mai semnificativ risc este ca animozitatea politica va intarzia acele reforme stucturale si masuri anti-coruptie de care tara are nevoie pentru a-si imbunatati competitivitatea si a incepe redresarea deficitului de cont curent semnificativ", a mai spus analistul Fitch.

Moody's, "usor" ingrijorata

In ceea ce priveste reactia agentiei de rating Moody's, aceasta s-a aratat "usor" ingrijorata de suspendarea presedintelui, dar criza politica nu ridica posibilitatea unei reduceri a ratingului de tara, relateaza Reuters, preluata de NewsIn. "As putea spune ca suntem usor ingrijorati, in mod clar nu indeajuns de ingrijorati incat sa fie afectat ratingul de tara al Romaniei", a declarat vicepresedintele Moody's, Kenneth Orchard, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Acesta a tinut sa mentioneze faptul ca motive mai intemeiate de ingrijorare ar aparea in cazul in care problemele politice ar duce la o relaxare a politicii fiscale, sporind riscurile legate de "incalzirea" economiei. "In cazul in care aceste probleme vor avea drept consecinta o deterioare a politicii fiscale si cheltuielile guvernamentale vor creste nemasurat, atunci vom fi mult mai ingrijorati", a declarat Orchard.

Integral in Curierul National