Noii moguli ai caselor

Data publicarii: 23-04-2007 | Imobiliare

Tot mai multi oameni de afaceri isi investesc banii in proiecte rezidentiale, atrasi de randamentele mari si de relaxarea conditiilor de creditare pentru clienti. Nu mai departe de mijlocul saptamanii trecute, Radu Octavian, bossul de la RTC, anunta ca intentioneaza sa investeasca sase milioane de euro intr-un proiect rezidential la Sibiu. Vestea aproape ca nu mai surprinde: multi dintre oamenii de afaceri romani care se respecta si au ceva lichiditati se orienteaza in ultimul timp spre businessurile cu case.

Randamentele ridicate din sectorul imobiliar, pe fondul scaderii profitabilitatii altor afaceri - asa cum sunt cele cu electronice si electrocasnice, dar nu numai -, ii conving pe afaceristi "sa se arunce" in achizitia de terenuri si constructia de imobile, in cele mai variate zone ale tarii.

Succesul afacerii e garantat: cererea de locuinte este in continua crestere datorita relaxarii conditiilor de creditare stabilite de BNR, masura ce va facilita accesul la obtinerea unui credit si va activa o parte din populatia interesata de achizitionarea unei locuinte. Fara dubiu, plasarea pe un proiect imobiliar a unuia dintre numele Copos, Tiriac, Dragos Cinca, Marius Ghenea sau Radu Octavian va da un plus de atractivitate constructiei.

Sumele pe care oamenii de afaceri le "joaca" in imobiliar nu sunt nesemnificative. Radu Octavian se afla in negocieri avansate pentru vanzarea diviziei furnizoare de produse si servicii de telecom Mobishop pentru aproape 20 de milioane de euro. Banii ar urma sa mearga in mare masura la investitii pe Bursa si in afaceri "mari", pentru ca "nu mai e loc de start-up in Romania".

Preturile au luat-o razna

Potrivit ultimului raport al companiei CB Richard Ellis despre piata imobiliara autohtona, investitiile in sectorul rezidential raman cele mai rentabile, cu profituri anuale in medie de 10%. In prezent, in Bucuresti exista 70 de ansambluri rezidentiale care totalizeaza aproximativ 15.000 de unitati locative.

Cat despre pretul apartamentelor din Capitala, acestea le depasesc in unele cazuri pe cele din capitala Ungariei si se apropie de cele din Dubai, potrivit anunturilor mai multor agentii imobiliare din tara si din strainatate.

In prezent, un apartament intr-un complex rezidential nou, situat in apropierea Mallului Vitan, se vinde cu 190.000 de euro, iar unul intr-o zona mult mai aproape de centrul Bucurestiului depaseste 200.000 de euro. Locuintele nu sunt mobilate, iar pentru locurile de parcare viitorul proprietar trebuie sa mai scoata din buzunar alti 15.000 de euro.

Spre comparatie, o locuinta in Budapesta, situata central, cu patru camere, se vinde cu 137.000 de euro si include locul de parcare al masinii. In Dubai, un apartament in luxosul complex rezidential Wind Tower 1 se ridica la 200.000 de euro, la care se adauga dreptul de rezidenta in Emiratele Arabe.

Integral in Evenimentul Zilei