140 de ani de la aparitia Leului

Data publicarii: 23-04-2007 | Finante-Banci

Doctorii in economie spun ca moneda nationala ar mai avea de trait cel mult opt ani. Leul romanesc si-a serbat ieri ziua de nastere. A implinit 140 de ani! Dar procesul de globalizare va pune capat unei "vieti" caracterizata atat de hiperinflatie, cat si de stabilitate. In ultimii ani inainte de adoptarea euro, leul trebuie sa dovedeasca suficienta tarie pentru a rezista in fata altor valute puternice.

Pe data de 22 aprilie 1867 a fost adopata "Legea pentru infiintarea unui sistem monetar si pentru fabricarea monedei nationale". Astfel, leul a devenit moneda nationala, reprezentand echivalentul a circa 0,30 grame de aur. La sfarsitul saptamanii trecute, un leu era echivalentul a numai 0,0184 grame de aur. Adica, puterea de cumparare a scazut de peste 16 ori.

Intram in anticamera euro in 2009

Totusi, pana la data declansarii procesului de adoptare a monedei unice europene, leul romanesc are sanse sa isi sporeasca puterile. Numai de la inceputul acestui an, moneda nationala a castigat aproximativ 1% comparativ cu euro, iar tendinta de apreciere ar putea continua si in anii urmatori, chiar daca vor exista si perioade in care vor predomina presiunile de depreciere.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, se asteapta ca leul sa se aprecieze fata de euro, in cadrul actualului regim de flotare libera, pana in 2009-2010, la fel ca monedele nationale ale multor tari noi membre ale Uniunii Europene, care au crescut sustinute de fluxurile de investitii straine si de fondurile provenite din Uniunea Europeana. "Speram sa intram in 2009 in anticamera zonei euro si intentionam sa fim acceptati in zona euro in 2013 sau 2014", a spus Vosganian.

Acesta sustine ca Romania va face eforturile necesare ca sa intruneasca toate criteriile de intrare in zona euro, privitoare la inflatie, ratele dobanzii, deficitul public si stabilitate monetara. Adica, rata inflatiei nu trebuie sa depaseasca cu 1,5 puncte procentuale pe cea a primelor trei economii cu cel mai scazut ritm de crestere al preturilor de consum (in momentul de fata, limita maxima este de 2,8%).

Totodata, dobanzile nu trebuie sa depaseasca cu doua puncte procentuale pe cele ale primelor trei state cele mai performante pe acest segment (in momentul de fata, limita maxima este 6,2%). Iar deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din produsul intern brut, in timp ce datoria publica trebuie sa fie de maximum 60% din PIB. In conformitate cu ultimul criteriu, Romania trebuie sa stea cel putin doi ani in anticamera euro (sistemul ERM II), in cadrul caruia moneda nationala poate fluctua intr-un culoar de +/- 15% fata de rata de paritate.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: