Topul celor mai cautate slujbe din lume

Data publicarii: 23-04-2007 | HR/Cariere

Oamenii de vanzari si muncitorii calificati sunt tipurile de slujbe la mare cautare pe piata mondiala a muncii, arata un studiu recent al companiei globale Manpower. La sfirsitul lui ianuarie, anul acesta, Manpower a cercetat aproape 37.000 de angajatori din 27 de tari si a incercat sa determine in ce masura "criza de talente", cum o numeste firma, are impact asupra pietelor muncii din diferite zone ale lumii.

Studiul a aratat ca 41% dintre angajatorii din toata lumea au dificultati cu ocuparea unor pozitii, din cauza lipsei calificarilor potrivite disponibile pe pietele lor.

Procentul celor ingrijorati este in usoara crestere fata de anul trecut iar angajatorii cu cele mai mari probleme in gasirea celor mai potriviti angajati sunt in Costa Rica (93%), Mexic (82%), Noua Zeelanda (62%), Australia (61%) si Japonia (61%). Studiul arata ca cele mai putine probleme sunt pe pietele de munca din India (9%) Irlanda (17%), Olanda (17%) si China (19%).

Iata care sunt primele 10 slujbe pe care angajatori din 27 de tari, la nivel global, cred ca le vor ocupa cu mare dificultate in 2007:

Top 10 Global

1. Reprezentanti de vanzari
2. Muncitori calificati
3. Tehnicieni (productie/operatiuni, inginerie sau intretinere)
4. Ingineri
5. Personal pentru Finante-Contabilitate
6. Laboranti
7. Operatori de productie
8. Soferi
9. Manageri/Executivi
10. Masinisti/Operatori de utilaje

Estul salveaza angajatorii europeni

Vechea Europa - unde nivelul ingrijorarii angajatorilor din 12 tari era, in 2006, aproape de media globala (41%) - sta ceva mai bine. Anul acesta, doar o treime dintre angajatorii europeni, din tarile vizate de studiu, spun ca au dificultati la ocuparea slujbelor cu oameni care sa aiba calificarile potrivite. Este foarte probabil ca lipsa fortei de munca sa fi fost atenuata in ultimii ani de migratia muncitorilor din noile tari membre ale Uniunii Europene atrasi de salarii mai bune decit in tarile de origine.

Conform studiului, cele mai mari dificultati le au angajatorii francezi, cei elvetieni si cei belgieni. Cele mai mici dificultati sunt pe pietele de munca din Irlanda, Olanda si Italia. O constatare generala care reiese din studiu este ca in vestul Europei, muncitorii calificati, tehnicienii si inginerii sunt calificarile de care angajatorii au cea mai mare nevoie.

Integral in Banii Nostri