Veste proasta! Se scumpesc creditele

Data publicarii: 25-04-2007 | Finante-Banci

Bancile au o veste proasta pentru populatie. Se scumpesc creditele! Iar scumpirea este valabila atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Ultimele date publicate de Banca Nationala arata ca dobanda anuala efectiva pentru creditele de consum acordate populatiei s-a majorat. Scumpirea este cu atat mai ciudata cu cat vine pe fondul relaxarii politicii monetare nationale. Totodata, o evolutie ascendenta a fost inregistrata si pe segmentul imprumuturilor in euro, unde costul s-a majorat usor.

Pentru reducerea cat mai mare a riscului, Biroul de Credit va pune la punct un sistem de monitorizare a clientilor bancilor comerciale si va stabili bonitatea acestora. Scoringul va fi o modalitate prin care bancile se vor convinge daca potentialul candidat poate deveni client rau-platnic.

Insa, intre timp, institutiile de credit continua sa acorde finantari populatiei intr-un ritm accelerat. In ianuarie, costul mediu total al unui credit de consum era de 18.88%, iar in februarie, DAE a urcat la 19.03% pentru creditele in lei. Acum, rata dobanzii de politica monetara a coborat pana la 7,50%.

Antena 3