IKEA construieste ''case inteligente''

Data publicarii: 25-04-2007 | Imobiliare

Concernul suedez IKEA vrea sa cucereasca piata britanica nu doar cu mobilierul ieftin care l-a facut celebru, ci si cu locuinte… inteligente! Premisele sunt favorabile, tinand cont ca primele blocuri "BoKlok", realizate de IKEA in colaborare cu firma de constructii suedeza Skanska in Gateshead, in nord-estul Angliei, au fost deja vandute. Pe pagina de internet a ziarului "Guardian" s-a lansat chiar un sondaj, in care cititorii sunt invitati sa se pronunte daca ar cumpara sau nu asemenea locuinte. Pana acum, 82% au raspuns afirmativ.

"BoKlok" sunt asa-numite case inteligente, ridicate din panouri industriale usoare, cu cadre de lemn. Interioarele sunt incapatoare, grinzile raman la vedere, ferestrele au dimensiuni impresionante. Cat despre amenajari, acestea sunt realizate cu mobilier si decoratiuni IKEA, fireste. In Suedia, acest tip de case ecologice au fost lansate inca din 1997, iar succesul obtinut i-a determinat pe producatori sa extinda conceptul in Norvegia, Danemarca si Finlanda. In total, au fost construite si vandute 3500 de asemenea locuinte, ceea ce explica dorinta intrarii si pe piata britanica. Inaugurarea primelor "BoKlok" in Anglia a avut loc pe 7 martie, fiind vorba despre 36 de apartamente, de cate 2 si 3 camere, in sase bloculete de cate doua etaje. Alte 117 apartamente sunt in curs de finisare.

In fiecare tara unde demareaza asemenea proiecte, licenta este data unei firme locale, insarcinata cu gasirea terenului, obtinerea autorizatiilor si vanzarea caselor. Lansarea "BoKlok" in Marea Britanie survine intr-un moment favorabil, tinand cont ca preturile au crescut mult anul trecut in sectorul imobiliar. Or, "locuintele inteligente" IKEA se adreseaza tocmai persoanelor cu venituri medii si mici, intre 22.000 si 44.000 de euro pe an.

Un apartament IKEA ar costa 100.000 de lire sterline, in medie. De mentionat ca in conceptul suedez intra nu doar spatiul locuibil, ci si o mica gradina langa casa, in care locatarii sa poata cultiva chiar si legume sau pomi fructiferi. In felul acesta, reprezentantii IKEA spera sa incurajeze spiritul de intrajutorare intre vecini, pentru ingrijirea gradinii si nu numai. Daca afacerea din Anglia va merge bine, casele IKEA vor ajunge si-n alte tari europene.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: