Cum sa reduci stresul la locul munca

Data publicarii: 25-04-2007 | HR/Cariere

Locul de munca poate fi un loc stresant, indifferent ca este vorba de un birou intr-un turn de sticla, un santier, o fabrica sau o scoala. Stresul este benefic intr-o anumita doza deoarece motiveaza angajatul, insa o doza prea ridicata poate dauna grav atat sanatatii cat si performantelor profesionale. About.com recomanda zece masuri prin care poate fi redus stresul intalnit la locul de munca.

1. Imbunatatirea managementului timpului si organizarea sarcinilor

Suna banal, insa o doza mare din stres este acumulata din cauza lipsei organizarii sarcinilor care trebuiesc indeplinite. Intocmirea unor liste cu sarcini de indeplinit, refuzul primirii unora noi in momentul in care acestea nu pot fi indeplinite precum si solicitarea ajutorului din partea echipei sunt factori care vor duce la un management mai bun al timpului.

2. Relaxeaza-te si respira adanc

Pe langa efectul calmant de moment, o pauza de cateva secunde in care poti respire cu ochii inchisi are si rolul de a oxigena organismul, care poate sa reziste astfel mai bine gradului ridicat de solicitare.

3. Pauzele sunt bune

Desi nu sunt privite cu ochi buni de unii sefi si pot sa intrerupa avantul luat in rezolvarea unei sarcini, o pauza, chiar si de cinci minute, are efecte pozitive mai ales daca esti luata la momentul potrivit. Orice perioada in care te indepartezi de locul de munca este benefice, fie ca este vorba de o plimbare, de urcatul scarilor sau doar de privitul pe geam.

4. Pastreaza o atitudine pozitiva

Rasul reduce stresul. Chiar daca ar fi ciudat sa razi fara motiv in timpul programului, un zambet si o atitudine geneala plina de positivism va reduce intensitatea cu care este resimtit stresul la locul de munca.

5. Comunicarea cu colegii trebuie sa decurga perfect

Certurile, polemicile sau argumentele taioase in timpul unei discutii au efectul de a crea stres. O atitudine indreptata spre a intelege punctele de vedere ale opozantului va avea un efect mai bun decat una in care a demonstra ca dreptatea este de partea ta este principalul scop.

6. Fa imbunatatiri ale mediul de lucru

O planta, ajustarea luminii, a temperaturii sau a nivelului de zgomot sunt cateva masuri prin care o zi de munca se poate solda cu mai putin stres acumulat.

7. Nu da importanta tuturor amanuntelor

Unele amanunte sunt pur si simplu amanunte. Si sunt nesemnificative pentru rezultatul final. Unele persoane au tendinta de a isi face griji privind orice eveniment marunt care se petrece la locul de munca, acest tip de comportament avand ca rezultat final acumularea unui nivel de stres ridicat.

8. Orele de somn sunt sfinte

Daca este posibil, renuntarea la orice activitati la care se poate renunta in favoarea somnului va duce la cresterea nivelului de energie si la reducerea stresului, chiar daca aceste efecte nu vor fi resimtite in mod constient.

9. Discuta

Discutia cu un mentor sau un prieten poate reduce gradul de stres prin deconectarea pentru cateva minute de la problemele locului de munca.

10. Persoanele pozitiviste fac bine

Petrecerea pauzelor de la locul de munca alaturi de persoane cu o atitudine negativa mareste gradul de stres acumulat dupa o zi de lucru. Schimbarea grupului poate sa aduca si schimbari in interiorul dumneavoastra.

Wall-Street.ro