Cazul Raluca Stroescu: cine e vinovat de moartea ei?

Data publicarii: 26-04-2007 | HR/Cariere

Angajat din clasa mijlocie, angajator - multinationala, tratament medical de top. Nici unul dintre aceste filtre de calitate a vietii nu a reusit sa o salveze pe Raluca. A murit de oboseala, la fel ca si colega ei Laura. Raluca Stroescu, auditor la Ernst & Young, a fost inmormintata ieri la Ploiesti in prezenta majoritatii colegilor. Diagnosticul oficial este fibroza miocardica, insa moartea a survenit dupa saptamini de cite 100 de ore de munca, lucru acasa si 4-5 ore de somn pe noapte.

Potrivit colegilor, Raluca a fost gasita tinind in brate doua dosare. Aceasta este a doua victima a oboselii din compania Ernst&Young. Anul trecut, Laura Damian, Human Capital Leader, a murit intr-un accident de masina dupa ce a adormit la volan in timp ce se deplasa de la un client la altul. Cazul Laurei este cunoscut in firma, insa nu a devenit public. Ieri insa, o fosta angajata de la Ernst&Young ne-a dezvaluit acest precedent. Sub protectia anonimatului, pentru ca a semnat un contract de confidentialitate care nu-i permite sa dea detalii despre ce se intimpla in cadrul firmei nici macar dupa plecare.

"Problema in acea companie este ca se intra intr-un cerc vicios, in care ai foarte mult de lucru, si daca nu ai curajul sa spui «atit pot sa fac», ti se da si mai mult de munca. Nu mai aveam timp de nimic altceva, nici macar sa-mi caut alt loc de munca. Insa am stiut sa spun «stop, nu mai pot». Ideea este ca multi sint atrasi de firmele de audit deoarce iti ofera un anumit prestigiu", ne-a spus sursa citata.

Control fara perspective

Inspectia Muncii a inceput o ancheta in cel de-al doilea caz, al Ralucai Stroescu, insa are competente limitate pentru ca moartea nu s-a produs la locul de munca, ci acasa. "Ne-am autosesizat in urma a ceea ce a aparut in presa. Am trimis o echipa la compania unde lucra pentru a verifica conditiile de munca de acolo, daca se respecta timpul de lucru. Din pacate, nu poate fi declarat accident de munca, pentru ca a decedat acasa. Ne-a socat si pe noi, pentru ca nu am mai avut un asemenea caz", spune Nicolae Dantes Bratu, inspector adjunct la Inspectia Muncii. Inspectorii s-au dus ieri la sediul firmei, dar nu au avut cu cine vorbi.

Colegii Ralucai s-au dus la inmormintare. Putinii ramasi in sediul de linga Casa Poporului erau contabilii si personalul administrativ. Toti in stare de soc.

Virf de performanta

Raluca lucra in domeniul considerat, in domeniul financiar, maximum de cariera. Pentru functia ei, de Project Manager, salariul este de aproximativ 2.000 de euro pe luna, la care se adauga bonusuri de pina la 50%.

Insa meseria asta este pentru un anumit tip de oameni, mai mult decit puternici, explica un specialist in resurse umane care a cunoscut-o pe Raluca. "Tinara nu era prea croita pentru meseria de auditor si era tipul de om care nu stia sa spuna "nu" unui proiect sau unei sarcini date de sefi", explica sursa citata.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: