Cat de atractiva este Romania pentru femeile-expat?
Data publicarii: 27-04-2007 | HR/CariereCa expatii vin in valuri catre Romania, atrasi fiind de oportunitatile oferite de o piata emergenta din multiple puncte de vedere, este un fapt deja cunoscut. Am fost martori in repetate randuri la acest trend manifestat la scara larga, fie ca a fost vorba de conducerea unor lanturi internationale de retail, a unor banci sau companii de IT. O alta concluzie la care am reusit sa ajungem pana acum consta in aceea ca majoritatea specialistilor straini care activeaza in tara noastra (cel putin dintre cei care au iesit la "rampa presei") sunt barbati. Este vorba de o observatie directa ce genereaza, in mod firesc, doua intrebari interrelationate: este Romania mai putin atractiva pentru femeile-expat decat pentru barbati? Sau este aceasta mai degraba o tendinta generala, manifestata la nivel international?
Sexul frumos este mai legat de tara de origine din ratiuni familiale
Panos Manolopoulos, general manager in cadrul Stanton Chase (companie specializata in executive search), apreciaza ca femeile care ocupa pozitii in structuri de top-management reprezinta o proportie de aproximativ 25% din numarul expatilor prezenti in tara noastra. Desi este de parere ca "acest numar nu este foarte scazut" (avand in vedere ca reprezinta o reflectare directa, la alt nivel, bineinteles, a ceea ce se intampla pe plan international), specialistul admite totusi ca exista o discrepanta numerica evidenta intre cele doua categorii de specialisti straini din tara noastra.
In opinia lui Manolopoulos, motivele care determina prezenta mai scazuta a femeilor-expat in Romania sunt de doua tipuri: in primul rand, este vorba de o serie de caracteristici tipic feminine, ce le fac pe acestea mai reticente la o schimbare atat de radicala in mediul de lucru; in al doilea rand, o influenta hotaratoare o are mediul de afaceri romanesc, in comparatie cu alte destinatii posibile pentru un manager strain.
In cadrul primei categorii, reprezentantul Stanton Chase este de parere ca femeile manager sunt mai legate de tara de origine in primul rand din ratiuni familiale, avand in vedere ca, spre deosebire de majoritatea barbatilor, acestea nu isi aduc cu ele sotul si copiii in tara de destinatie. La randul sau, Cristian Nistoreasa, director executiv in cadrul Wilson Learning Romania (companie de consultanta in HR), plaseaza obligatiile familiale pe primul loc atunci cand vine vorba ca femei manager din alte tari sa vina sa lucreze in Romania. "Femeile nu sunt atat de aventuriere", este de parere acesta.
"Femeile nu se implica atat de mult in deschideri de sucursale"
Un alt factor ce contribuie la numarul vizibil mai scazut de femei ce activeaza in cadrul multinationalelor din tara noastra este reprezentat, conform lui Manolopoulos, de faptul ca "statistic vorbind, femeile nu se implica atat de mult in deschideri de sucursale", fiind deschise mai degraba catre structurile manageriale deja conturate. La aceasta viziune adera si reprezentantul Wilson Learning, care ne-a declarat: "Femeia este foarte implicata in business, mai ales in chestiuni operationale, avand foarte multa rabdare".
Aceste caracteristici sunt cele care determina, de multe ori, o adevarata inclinatie a multinationalelor de a angaja femei-manager, spre deosebire de companiile mici, in care acest trend nu este atat de vizibil. Deschiderea marilor organizatii catre angajarea femeilor poate fi explicata si printr-o anumita conectare la mediul de afaceri international, unde diferentele de atitudine fata de barbati si femei nu mai reprezinta de mult o problema: "Cei din afara au depasit etapa cu femeia in afaceri", este de parere Nistoreasa.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri