Credite mai mari doar pentru oamenii cu bani

Data publicarii: 27-04-2007 | Finante-Banci

Cei care au salarii mai mici decat nivelul mediu national pot primi credite mai mici decat in conditiile anterioare, noteaza Adevarul. Mult asteptatele conditii de creditare, diferentiale de la o banca la alta, nu vor schimba prea mult valoarea creditelor solicitate de populatie.

Asta pentru ca noua norma a Bancii Nationale este construita intr-o maniera ce favorizeaza persoanele cu venituri ridicate si se poate spune chiar ca ii defavorizeaza pe cei cu salarii medii sau mai mici. Imediat dupa intrarea in vigoare a noilor norme de creditare, o serie de institutii au trimis spre aprobare catre Banca Nationala conditiile proprii.

Mai mult chiar, unii bancheri chiar au anuntat ca vor incepe sa acorde imprumuturi pentru locuinte cu avans mai mic de 25% sau chiar fara avans. In plus, noile norme BNR spun ca potentialul de indatorare poate depasi pragul anterior de 40%. Dar analizand datele statistice care arata gradul de polarizare sociala, reiese faptul ca numai 10% din populatie ar putea beneficia de relaxarea creditarii. Asta pentru ca bancile comerciale sunt obligate sa scada din venitul total net al unei persoane, pe langa ratele altor impumuturi, si cheltuielile de subzistenta. Adica, potentialul de indatorare poate fi calculat dupa scaderea din venitul net a ratelor la alte credite, diverselor angajamente de plata si a cheltuielilor pentru produselor alimentare si a celor pentru locuinta. Ceea ce inseamna ca, in medie, salariatii isi vor putea majora gradul de indatorare cu numai cinci procente.

Integral in Adevarul