Creditele noi se ieftinesc, cele vechi se scumpesc

Data publicarii: 02-05-2007 | Finante-Banci

Un roman care si-a luat credit pe termen scurt in urma cu un an plateste dobanzi mai mari decat daca ar lua acelasi credit astazi. Dobanzile la creditele vechi nu au scazut cu aceeasi viteza precum cele percepute la imprumuturile noi pe care le acorda bancile, potrivit informatiilor aparute in buletinul statistic lunar publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), informeaza Evenimentul Zilei.

Dimpotriva, creditele vechi care urmau sa fie rambursate in cel mult 12 luni s-au scumpit in ultimul an. Daca in februarie 2006 dobanda medie perceputa la aceste imprumuturi acordate populatiei era mai jos de 19%, aceasta a ajuns la circa 20% in februarie a.c. La creditele in lei acordate pe termene mai mari dobanzile medii au scazut in ultimul an cu cel mult 2,5%.

La nivelul intregii piete a creditelor acordate populatiei de catre banci, dobanzile medii au scazut de la 17,34% in februarie 2006 la mai putin de 15% in aceeasi luna a acestui an. Iar tendinta va continua. Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, afirma recent ca scaderea dobanzilor va fi determinata de reducerea inflatiei si de cresterea competitiei din sectorul bancar.

Promotiile tin putin

Bancile ii taxeaza pe clientii care au un credit vechi cu dobanzi mai mari decat cele pe care le cer la imprumuturile pe care le acorda acum.

Pe segmentul dobanzilor la creditele noi competitia dintre banci functioneaza: daca o banca ar practica dobanzi mult mai mari decat celelalte institutii de credit, ar avea foarte putini clienti. In schimb, dobanzile la creditele vechi nu scad decat foarte putin sau chiar urca.

Una dintre cauzele scumpirii creditelor dupa contractarea acestora este succesul produselor de creditare cu dobanzi fixe in prima perioada a rambursarii imprumutului.

Dupa ce au vazut ca dobanzile fixe pe un an sau chiar doi atrag clienti, bancile au lansat si credite de consum cu dobanzi fixe in primele luni de rambursare. Ulterior, cand devine variabila, dobanda creste.

Integral in Evenimentul Zilei