Biroul de Credit sau Biroul de laudat clienti

Data publicarii: 04-05-2007 | Finante-Banci

Biroul de Credit se pregateste sa scape de imaginea de sperietoare a romanilor care vor sa obtina un imprumut. In curand, va raporta bancilor si informatiile pozitive despre clientii care isi platesc la timp facturile. Avantajele ar putea fi semnificative: dobanzi mai bune si chiar un plafon de indatorare mai mare. "BNR a mentionat ca bancile care nu transmit informatii pozitive catre biroul de credit vor avea probleme. Nu vor primi aviz negativ, insa nu vor primi nici aviz pozitiv", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB.

Odata cu generalizarea raportarii datelor pozitive, Biroul de Credit va putea trece la urmatoarea faza a dezvoltarii sistemului, de transmitere catre banci a unor scrisori de bonitate. Asta inseamna ca un client constiincios in plata ratelor, de exemplu, va beneficia de conditii de creditare mai bune, dar si de o dobanda mai mica sau un grad de indatorare mai ridicat. Problema raportarii datelor pozitive a inceput sa fie tot mai intens abordata dupa ce BNR a decis eliminarea avansului minim obligatoriu si a nivelului maxim al gradului de indatorare.

La finalul lunii februarie 2007, 23 de banci transmiteau raportari catre Biroul de Credit. Cele mai multe priveau doar informatii despre restantele la plata ratelor. Pana in urma cu o luna, doar opt institutii de credit furnizau informatii pozitive catre Biroul de Credit.

Antena3