Salariul mediu a crescut cu aproape 8% in martie

Data publicarii: 04-05-2007 | Economie

Salariul mediu net a urcat in martie cu 7,7% fata de luna precedenta, pana la 1.013 lei (300 euro), datorita acordarii primelor de Pasti sau de vacanta, a indexarilor, a negocierilor salariale si a cresterii productivitatii, arata, vineri, datele Insitutului National de Statistica (INS).

In luna martie 2007, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.364 lei , cu 7,9% mai mare fata de luna precedenta. Castigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1.013 lei (404 euro), in crestere fata de luna precedenta cu 72 lei (7,7%), arata comunicatul INS.

Cel mai mare salariu mediu de 3.064 lei (909 euro) se acorda in activitatile de intermedieri financiare, cel mai mic in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn  si pluta, cu exceptia mobilei (581 lei, 172 euro).

Indicele castigului salarial real pentru luna martie 2007 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,6%, arata INS.

Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 107,1%, cu 7,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2007, informeaza Statistica. Comparativ cu luna precedenta, in martie salariile nete au crescut cu 36,8% in extractia hidrocarburilor si servicii anexe si cu 24,8% in industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari.

Cresteri lunare intre 10% si 20% a salariului net au fost inregistrate in martie in activitatile: transporturi pe apa, captarea, tratarea si distributia apei, industria miniera, fabricarea substantelor si a produselor chimice, industria mijloacelor de transport rutier, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa, transporturi aeriene, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, activitati anexe si auxiliare de  transport, activitati ale agentiilor de  turism, industria de masini si aparate electrice, transporturi terestre, transporturi prin conducte, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti, industria metalurgica.

Cresteri lunare intre 5% si 10% au fost observate de Statistica in activitatile: fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie, intermedieri financiare, administratie publica, industria altor mijloace de transport, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, informatica si cercetare-dezvoltare, industria de masini si echipamente, hoteluri si restaurante, productia de mobilier si alte activitati industriale, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de asigurari, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, industria alimentara si a bauturilor, fabricarea produselor textile, comert, constructii, eliminarea deseurilor si a apelor uzate;

In activitatea de fabricare a produselor din tutun a scazut salariul mediu net in martie fata de luna precdenta deoarece s-au acordat  prime in luna februarie.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 22,3%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a inregistrat o crestere cu 18,0%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: