Terenurile ANL nu mai sunt gratuite

Data publicarii: 15-05-2007 | Imobiliare

Terenurile pentru constructia de case cu credit ipotecar prin ANL nu mai sunt oferite beneficiarilor cu titlu gratuit, noteaza Romania Libera. Autoritatile locale ofera terenurile pentru constructia de locuinte cu credite ipotecare. Daca nu exista finantari deschise cu beneficiarii, ANL nu demareaza constructia. Legea de functionare a agentiei Nationale pentru Locuinte permite acesteia sa cumpere terenuri pentru construirea de case cu credit ipotecar.

Pana in prezent, ANL nu a cumparat si nici nu intentioneaza deocamdata sa achizitioneze terenuri din lipsa de finantare si pentru ca autoritatile locale ofera astfel de amplasamente. Aflata sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, ANL s-a infiintat initial doar pentru construirea de locuinte cu credit ipotecar, mai tarziu aparand si programele de locuinte oferite spre inchiriere.

In cadrul ambelor programe, autoritatile locale pun la dispozitie terenurile. "Autoritatile publice sunt mai generoase in a acorda terenuri pentru apartamente in regim de inchiriere pentru ca astfel isi rezolva unele  probleme legate de cererea de locuinte. Toate localitatile din tara, toate judetele care au cereri mari de locuinte ne transmit listele cu terenurile disponibile", a precizat Gheorghe Popescu, director general ANL.

Exista o baza de date si in functie de finantare, pastrandu-se un anumit echilibru la nivel national, se construieste in toate zonele: Giurgiu, Caras-Severin, Covasna, Suceava, Botosani etc. Nu este un deficit de terenuri pentru construirea de locuinte ANL, spun reprezentantii ANL. Pentru constructia locuintelor cu credit ipotecar prin programul ANL, incepand de anul trecut au fost accelerate proiectele, luandu-se in considerare faptul ca, in Europa, Romania ramasese singura tara care construia cu bani de la buget locuinte.

In general, segmentul imobiliar, constructia de locuinte trebuie sa fie apanajul domeniului privat. Statul intervine doar prin acte normative pentru a crea facilitati si a stimula constructia de locuinte. "ANL nu si-a propus si nici nu are ca obiectiv sa rezolve in totalitate problema cererilor de locuinte. Ca pondere, din tot ce se construieste, ANL detine 14-15% cu ambele programe", a precizat Gheorghe Popescu.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: