6 banci vor disparea de pe piata romaneasca

Data publicarii: 16-05-2007 | Finante-Banci

Cel putin cinci sau sase banci nu vor rezista pe piata romaneasca pana la sfarsitul anului 2008, a declarat, miercuri, analistul financiar Eugen Radulescu, fostul presedinte al CEC, la Forumul Financiar Sud Est European. "Bancile, in special cele mici si foarte mici, sunt afectate de scaderea marjei de profitabilitate, cauzata de cresterea costurilor. Ca sa supravietuiasca, acestea trebuie sa-si comprime costurile. Pentru a rezista pe piata, bancile afectate trebuie sa aplice politici mai prudente de angajare", a explicat Radulescu.

De asemenea, acesta a afirmat ca intre 900 si 1200 de noi unitati bancare se vor deschide in Romania, in 2007. "Acestea nu vor oferi, insa, toate serviciile bancare", a precizat Radulescu. Fostul presedinte al CEC sustine ca, in 2007, nu va creste numarul angajarilor in sistemul bancar. In 2006, personalul din domeniul bancar a crescut cu 15-20 la suta. In opinia sa, mediul bancar se confrunta cu un sistem legislativ in domeniul resurselor umane neconform cu cerintele pietei.

La 15 mai, erau inregistrate la BNR in Registrul Bancar 31 de banci comerciale, iar 48 de institutii internationale de credit notificasera Banca Centrala asupra intentiei lor de a furniza servicii in mod direct pe teritoriul Romaniei.

Antena3