Vosganian va prezenta luni un raport privind legea duty-free

Data publicarii: 19-05-2007 | Economie

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca va prezenta luni un raport asupra compatibilitatii legislatiei duty-free cu reglementarile europene si ca, in cazul in care va constata ca aceasta cuprinde prevederi contrare regulilor UE, va cauta o solutie impreuna cu Parlamentul.

Legislatia privind comercializarea in regim duty-free armonizata cu reglementarile europene, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, a fost abrogata prin lege de catre Parlament, lege promulgata joi de catre presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu.

Actul normativ respinge ordonanta de urgenta prin care s-au desfiintat, dupa data aderarii, toate magazinele duty-free care functionau in frontierele de stat si la bordul aeronavelor care calatoreau in tarile Uniunii Europene.

Dupa ce legea promulgata joi va fi publicata in Monitorul Oficial, legislatia valabila inainte de aderarea la UE va reintra in vigoare. Astfel, comertul in regim duty-free va fi reglementat prin Ordonanta 104/2002, modificata prin Legea 330/2006. Legea 330/2006 stabileste ca magazinele duty-free nu pot functiona in frontierele cu statele membre UE. Prin urmare, magazinele isi vor putea relua activitatea in frontierele cu statele non-UE: Serbia, Ucraina, Moldova.

Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Taxe si Uniune Vamala, Maria Assimakopoulou, a declarat ca legislatia europeana prevede ca magazinele duty-free pot functiona in frontierele cu tarile non-UE sau in porturi si aeroporturi, dar numai pentru pasagerii care au destinatii tari terte. In consecinta, legislatia europeana interzice explicit doar comertul duty-free pe teritoriul UE si existenta magazinelor duty-free la granitele cu statele membre vecine. De asemenea, vanzarea produselor in regim duty-free este posibila numai catre calatorii care parasesc teritoriul UE.

In legea 330/2006, nu exista nicio precizare referitoare la vanzarea in regim duty-free catre pasagerii care calatoresc in tari UE.

La data aderarii, comertul duty-free in frontiere a fost interzis prin ordonanta de urgenta, care ajunsa in Parlament a fost respinsa. Presedintele Traian Basescu a cerut reexaminarea legii de respingere, dar cele doua Camere ale Parlamentului au refuzat din nou sa aprobe actul normativ al guvernului, iar presedintele interimar Vacaroiu a promulgat legea.

De la 1 ianuarie, datorita ordonantei guvernului, 105 magazine si-au incetat activitatea. Potrivit unor surse din Finante, din aceasta cauza, ministerul s-ar putea confrunta cu actiuni in instanta ale firmelor care au fost autorizate, pana la 31 decembrie, sa desfasoare comert duty-free in frontierele de stat. Acestea ar putea invoca faptul ca li s-a interzis functionarea printr-o ordonanta respinsa de Parlament si ar putea cere daune financiare pentru perioada in care au ramas fara autorizatie, intrucat taxa anuala este de 10 mii de euro. Prin urmare, Finantele vor incerca sa rezolve problema printr-un act normativ care sa le permita acestor firme sa opteze fie pentru prelungirea perioadei de autorizare cu perioada care a trecut de la 1 ianuarie pana la reintrarea in vigoare a sistemului anterior de autorizare, fie pentru restituirea proportionala a sumei datorate intr-un an.

In prezent, functioneaza doar trei magazine duty-free diplomatice.

NewsIn