Romania are un deficit de un milion locuinte
Data publicarii: 19-05-2007 | ImobiliareNecesarul de locuinte pentru a acoperi cererea la nivelul intregii tari este de aproximativ un milion, deficit care poate fi eliminat doar cu investitii de 100 miliarde euro in urmatorii 25 de ani, considera agenti imobiliari, care apreciaza ca pretul mediu de cumparare se va dubla pana in 2012, informeaza Gandul.
Numai in Bucuresti deficitul de locuinte este estimat de firmele imobiliare la 300.000 unitati."Pana in 2009 vor fi construite in Bucuresti, incluzand si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte noi, insuficiente pentru a acoperi deficitul de 300.000 unitati", a declarat agentiei Mediafax Radu Lucian Adrian, manager in cadrul companiei imobiliare Eurohouse.
El a estimat ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti, realizate inainte de 1989, vor urca in urmatorii cinci ani de la o medie de 1.300-1.450 euro / mp la 3.500-4.000 euro / mp, daca actuala rata de crestere a preturilor, de 35-40% pe an, va fi mentinuta. Preturile locuintelor nou construite, cumparate in prezent in medie cu circa 1.800 euro / mp, ar urma, de asemenea, sa creasca la 3.500-4.000 euro.
Tendinta de crestere a preturilor la locuinte este prognozata si de alti reprezentanti ai firmelor imobiliare.
Directorul general al agentiei Real Time Bucuresti, Ion Catutoiu, considera ca desi in urmatorii ani ritmul constructiilor va fi unul accelerat, oferta de locuinte nu va fi suficienta pentru a acoperi deficitul, iar potentialii cumparatori vor dispune de resurse financiare tot mai mari, ceea ce ii va determina pe vanzatori sa majoreze preturile.
"Salariile vor creste, iar cumparatorii de locuinte vor avea conditii tot mai avantajoase de obtinere a imprumuturilor bancare. Creditele ipotecare ar putea fi contractate fara avans, dobanzile sunt asteptate sa scada, iar perioada de rambursare a imprumutului sa fie prelungita pana la 50 de ani", apreciaza Catutoiu.
La sfarsitul anului trecut, fondul de locuinte din Romania numara aproximativ 8,2 milioane unitati locative, potrivit Institutului National de Statistica. In 2006, au fost terminate peste 38.000 locuinte, cu 5.000 mai mult decat in 2005. Din totalul unitatilor locative terminate anul trecut, 87,5% au fost realizate din fonduri private.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România