Bancherii vor ajunge cei mai bine platiti salariati romani

Data publicarii: 19-05-2007 | Finante-Banci

Salariile din sistemul bancar le vor depasi pe cele din sectorul farmaceutic. Aproape la unison, presedintii si directorii bancilor comerciale spun ca, din cauza lipsei de personal, vor fi nevoiti sa mentina tendinta de crestere accelerata a salariilor, noteaza Adevarul.

Dupa ce, la sfarsitul primului trimestru al anului curent, castigul salarial net din sectorul financiar bancar a ajuns la o medie de 3.064 lei, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, concurenta dintre banci va aduce noi cresteri salariale. Incepand cu anul 2002, moment in care au inceput sa creasca rapid si creditele de consum acordate populatiei, salariile din sistemul bancar au inregistrat ritmuri de crestere variind intre 25% si 33%. Motivul tine de extinderea agresiva a retelelor de unitati bancare, evolutie care a condus la nevoia de a atrage cat mai multi salariati.

Petru Rares, presedintele Institutului Bancar Roman, declara recent ca forta de munca este tot mai scumpa. "Consecinta concurentei dintre banci va fi cresterea salariilor pana la niveluri insuportabile", spunea Rares in cadrul unui forum pe teme financiar-bancare.

Farmacistii se lupta cu bancherii pentru cele mai mari salarii

Diverse studii realizate de firme de consultanta in resurse umane arata faptul ca cei mai bine platiti angajati sunt cei din sectorul farmaceutic. In acest domeniu, salariile pornesc de la circa 400 euro pentru reprezentantii de vanzari si ajung chiar la peste 4.000 euro pentru pozitii de top-management. Adica o grila de salarizare aproape similara cu cele intalnite in alte state din Europa Centrala. Pe de alta parte, institutiile de credit autohtone deja ofera chiar si 300-400 euro pentru cei care se angajeaza, dar nu au experienta. Iar perspectivele urmatorilor doi ani indica noi cresteri ale salariilor. Asta pentru ca, in anul curent, vor fi deschise intre 600 si 1.000 de noi unitati bancare. Iar cum o agentie are circa 3-4 angajati, rezulta un necesar de aproape 4.000 de oameni.

Iar cea mai mare presiune de crestere a salariilor vine din partea bancilor mici care au planuri de dezvoltare. Astfel, avand nevoie de personal calificat, aceste institutii vor incerca sa fure personal de la alte banci. Totusi, extinderea agresiva a numarului de sucursale inseamna si un compromis de calitate, bancile fiind nevoite sa isi ia oameni mai putin pregatiti pentru a acoperi locurile de munca nou-create.

Integral in Adevarul