Depozitarul Central va crea un serviciu similar internet banking-ului

Data publicarii: 22-05-2007 | Finante-Banci

Depozitarul Central se va conecta la sistemul european de profil si va dezvolta un serviciu similar internet banking-ului a declarat, marti, in cadrul conferintei "Capital Markets", directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu. "Ne propunem sa armonizam reglementarile si sistemul Depozitarului Central cu cerintele cuprinse in Codul de Conduita, si anume, sa asiguram transparenta costurilor, accesul egal al investitorilor atat din tara, cat si din strainatate si in sfarsit, interoperabilitatea cu alte sisteme", a subliniat Adriana Tanasoiu.

Potrivit directorului general al Depozitarului, prin colaborarea cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si conectarea cu alte institutii similare din Uniunea Europeana (UE), "piata de capital din Romania va fi mai armonizata cu cerintele europene, iar numarul de investitori romani si straini va creste". Tanasoiu a precizat ca deja, Depozitarul Central este implicat alaturi de BVB in initiativele europene referitoare la Codul de Conduita, care este o initiativa a Federatiei Europene a Burselor de Valori, a Asociatiei Depozitarilor Centrali din UE si a Asociatiei Caselor de Compensare din UE.

Tanasoiu a declarat ca Depozitarul central este implicat si in initiativa Bancii Central-Europene de implementare a sistemului "TARGET 2 - Securities". Tanasoiu a explicat ca "acesta este un proiect al Bancii Central-Europene, de a dezvolta o platforma paneuropeana de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare, un sistem similar sistemului "TARGET 2", care este dezvoltat pentru transferul fondurilor in UE".

"Avand in vedere ca noua directiva a instrumentelor financiare MIFID va intra in vigoare la data de 1 noiembrie 2007, Depozitarul Central isi propune sa asigure cerintele de interoperabilitate, fapt care va fi asigurat odata cu conectarea la un depozitar strain", mai spus Tanasoiu.

Depozitarul Central a devenit membru in luna ianuarie al Asociatiei Depozitarilor din UE, iar la inceputul lunii iunie va deveni membru al Asociatiei Agentiilor Nationale de Numerotare. Depozitarul Central a fost deja autorizat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca agentie nationala de numerotare. In acest sens, codurile ISIN, de identificare internationala a valorilor mobiliare sunt emise deja de catre Depozitarul Central.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: