Calculatoarele se scumpesc

Data publicarii: 23-05-2007 | IT&C

Companiile romanesti din domeniul IT ar putea fi nevoite sa mareasca, cu aproximativ 7-10%, preturile unor produse IT, pentru recuperarea pierderilor cauzate de aplicarea retroactiva a remuneratiei compensatorii pentru copia privata, informeaza Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

Aceste cresteri care s-ar putea inregistra pe piata romaneasca pentru anumite produse IT sunt contrar tendintei pietei mondiale, de scadere a preturilor echipamentelor pentru aceleasi caracteristici. ''Pretentiile Copyro sunt rodul unei interpretari abuzive a Hotararilor arbitrare din iunie 2005 care prevad aplicarea lor incepand cu acea data si nu retroactiv. Platile retroactive, fara vreo justificare logica, risca sa destabilieze o piata in dezvoltare si sa loveasca in interesele utilizatorilor romani de tehnologie'', a precizat Valentin Negoita, presedintele APDETIC.

In urma integrarii in Uniunea Europeana, companiile romanesti din industria IT au fost obligate sa scada preturile cu 1-2% pentru a putea face fata concurentei externe. ''Daca insa vom fi nevoiti sa crestem preturile pentru a ne recupera pierderile cauzate de aplicarea retroactiva a remuneratiei compensatorii, vom avea un mare dezavantaj in fata concurentilor veniti din exterior'', a explicat Ion Maican, director de programe Gemini SP.

Copyro a decis dupa mijlocul lui 2005 sa ceara companiilor plata retroactiva, incepand cu 2002, a 5% din valoarea de import a aparatelor nou intrate pe lista. Companiile au fost notificate sa plateasca retroactiv remuneratia si, cum acestea au refuzat, au fost actionate in instanta. Abuzul Copyro consta, practic, in mixarea celor doua legi in folosul propriu, astfel incat companiile din domeniul IT vor fi nevoite sa plateasca pentru perioada anterioara lui 14 iunie 2005 remuneratie compensatorie pentru aparatele aparute pe lista la aceasta data.

Potrivit datelor APDETIC, legea drepturilor de autor 8/1996 prevedea plata a 5% din valoarea de import a aparatelor care permit reproducerea operelor fixate pe suport grafic sau analog, suma reprezentand remuneratia compensatorie pentru copia privata.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: