Romanii vor lua mai multe credite ipotecare

Data publicarii: 23-05-2007 | Finante-Banci

Creditele acordate persoanelor fizice au avut o evolutie impresionanta in 2006 (81% crestere anuala), in ultimii trei ani ele crescand de trei ori in termeni absoluti, se arata intr-un studiu al UniCredit remis BankNews.ro. Aceasta crestere rapida a fost posibila pe baza cresterii consumului privat si a asteptarilor legate de marirea veniturilor in viitor. Atractivitatea imprumuturilor in valuta s-a mentinut pe tot parcursul anului 2006, sustinuta in parte de aprecierea leului.

Cresterea riscurilor legate de pastrarea stabilitatii financiare in cazul unor potentiale socuri negative care sa afecteze populatia (in conexiune cu cresterea expunerii valutare) au determinat ca raspuns din partea Bancii Nationale a Romanei mentinerea unor masuri monetare mai restrictive in ceea ce priveste nivelul rezervelor minume obligatorii in valuta. Acestea au avut ca efect reducerea volumului de imprumuturi in valuta sub 40% in totalul disponibilitatilor existente in gospodarii.

In pofida activitatii intense a institutiilor financiare nebancare si a companiilor de leasing (dintre care 86% au legatura cu finantarea achizitiilor auto), creditele acordate de banci inca reprezinta 95% din totalul datoriilor inregistrate de gospodarii. Ponderea mica detinuta de institutiile financiare nebancare se explica prin faptul ca respectivele entitati s-au orientat de curand spre segmentul de retail. Pentru anii urmatori, analistii UniCredt Group nu se asteapta la modificari notabile in privinta cresterii ponderii institutiilor financiare nebancare deoarece, pe baza unui nou regulament BNR, entitatile financiare non-bancare sunt supuse acelorasi reguli ca si bancile.

Un alt segment promitator, in viziunea analistilor UniCredit Group continua sa fie cel al imprumuturilor ipotecare - in special pe termen lung - care in prezent reprezinta doar 2,4% din PIB, valoare ce claseaza Romania cu mult sub media tarilor din UE. Pe termen scurt gospodariile romanesti dovedesc inca o destul de mare apetenta pentru creditele de consum, in coditiile in care inzestrarea cu bunuri de folosinta indelungata se afla la un nivel relativ scazut. Ca urmare, expansiunea imprumuturilor de consum si in 2007 va depasi ritmul de crestere al creditelor ipotecare. Acest trend ar putea sa se inverseze insa in 2009.

Analistii UniCredit se asteapta ca in perioada analizata creditul de consum sa isi modereze cresterea pana la un nivel mediu anual de 35%. Expansiunea volumului pasivelor financiare ale gospodariilor se va face in acelasi timp cu un ritm mediu anual de crestere de 34%.

Redactia BankNews.ro