3.800 euro pentru fiecare pagubit Dacia

Data publicarii: 24-05-2007 | Auto

Pe ultima suta de metri de interimat la Cotroceni, Nicolae Vacaroiu a semnat Decretul pentru promulgarea legii care ii despagubeste pe cei care inainte de revolutie au pus un ban deoparte, adica la CEC, pentru a avea o masina Dacia in parcare. Cei care au avut depusa suma integrala pentru autoturism (70.000 lei vechi inainte de 1989) vor primi inapoi circa 3.600 - 3.800 euro iar cei care au depus sume mai mici vor primi despagubiri proportionale. Statul va emite, cel mai probabil in 2008, o emisiune de titluri de stat cu scadenta la un an, pentru acoperirea despagubirilor celor circa 36.000 de romani.

Presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a semnat ieri decretul pentru promulgarea Legii privind despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni in vederea achizitionarii de autoturisme Dacia. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in urma cu doua saptamani, proiectul de lege privind despagubirea persoanelor care au avut inainte de 1989 depozite la CEC pentru achizitionarea de autoturisme Dacia, proiect initiat de Partidul Conservator.

Comisia de buget-finante si Comisia juridica avizasera favorabil propunerea legislativa, nefiind inregistrat nici un vot impotriva. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declarase ca cei care au depus bani pentru Dacii vor fi despagubiti, deoarece "statul si-a luat anumite obligatii, de a presta un serviciu - livrarea unui automobil - in contul banilor depusi".

Potrivit legii, cei care au avut depusa suma integrala pentru autoturism (70.000 lei vechi inainte de 1989) vor primi inapoi circa 3.600 - 3.800 euro iar cei care au depus sume mai mici vor primi despagubiri proportionale. Statul va emite, cel mai probabil in 2008, o emisiune de titluri de stat cu scadenta la un an, pentru acoperirea despagubirilor acestor persoane.

Efortul bugetar pentru aceste despagubiri este de peste 100 milioane euro. In aceasta situatie se afla circa 35.000 - 36.000 persoane, din care trei sferturi aveau depuse sumele integrale pentru Dacii.

Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: