Peisajul bancar international, cuprins de febra achizitiilor si fuziunilor

Data publicarii: 24-05-2007 | International

Piata bancara internationala pare mai agitata ca niciodata: nume grele fuzioneaza sau achizitioneaza, se fac planuri de viitor, se negociaza pozitii si cote de piata. Unii au deja traditie in domeniu, cum este cazul celor de la Unicredit, altii incearca sa faca fata in noile conditii de concurenta. Totul pentru profit, totul pentru un numar mai mare de clienti si pentru cresterea prestigiului.

Batalia pentru ABN Amro

Olandezii de la ABN Amro sunt probabil miza cea mai mare din piata. Barclays ar putea oferi o suma mai mare decat cele 63 de miliarde de euro (85 miliarde de dolari) deja vehiculate catre actionarii ABN. Acestei oferte i se opune momentan o alta, facuta de un consortiu de banci conduse de banca Royal Bank of Scotland, care, impreuna cu grupurile Santander si Fortis, a oferit 71 miliarde de euro (95,85 miliarde de dolari) pentru preluarea ABN.

Forfota in Germania

Deutsche Bank nu exclude expansiunea prin achizitionarea altor banci, cu toate ca pana acum nu a identificat nici o tinta, a declarat presedintele celui mai mare grup bancar german, Josef Ackermann. Acesta a explicat ca grupul va privilegia cresterea organica si achizitiile complementare, mai degraba decat o mare fuziune. Ackermann a refuzat sa comenteze zvonurilor potrivit carora Deutsche Bank ar fi interesata de rivala elvetiana, Julius Baer (pachetul de actiuni detinut de UBS).

Italia continua concentrarea

Grupul italian UniCredit a acceptat sa cumpere banca rivala Capitalia pentru o suma ce depaseste 29 miliarde de dolari in actiuni, dand astfel nastere celei de-a doua banci din Europa, cu filiale din Sicilia pana in Europa de Est, relateaza Reuters.

Consiliile de administratie ale celor doua banci au aprobat aceasta preluare, au anuntat bancile intr-un comunicat comun emis la cateva ore dupa ce au castigat sustinerea unui grup de actionari, ce controlau 31% din Capitalia.

Aceasta fuziune cimenteaza pozitia UniCredit pe piata italiana, devenind cea mai mare banca din Italia din punct de vedere al valorii de piata, punand astfel capat anilor de speculatii privind soarta bancii Capitalia.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: