Doar opt banci dau informatii pozitive despre clienti Biroului de Credit

Data publicarii: 24-05-2007 | Finante-Banci

In prezent, doar opt banci din cele 38 de pe piata romaneasca ofera informatie pozitiva Biroului de Credit, a declarat joi, directorul general al institutiei de credit, Serban Marian Epure. Epure a spus ca pana in prezent, faza a doua a biroului de credit, care consta in raportarea de informatii atat negative cat si pozitive din partea institutiilor de credit, nu a avut mare suscces in extinderea sa. "Bancile mari au anuntat totusi ca vor livra informatie pozitiva ceea ce ne face sa fim optimisti", a declarat Eepure.

In prezent, in sistemul Biroului de Credit ofera informatie negativa (despre persoanele cu restante) 23 de banci, o cota de circa 97% din piata, precum si sase societati de credit, una de leasing si una de asigurari. Pana in prezent Biroul de Credit a eliberat circa 11 milioane de rapoarte. Epure a mentionat ca circa 2,3 milioane de persoane au fost raportate cu informatie pozitiva sau negativa adica peste 10% din populatia Romaniei.

Directorul general al Biroului de Credit a mentionat ca marti s-a atins un record, fiind eliberate circa 29.000 de rapoarte de credit intr-o singura zi.

Epure a subliniat  importanta raportarii de informatie pozitiva (cu privire la toate operatiile efectuate cu bancile de catre o persoana), de catre institutiile de credit pentru a impiedica fraudele. El a dat exemplul unei persoane care are restante la 13 participanti la Biroul de Credit.

"Este o situatie mostenita de dinainte de perioada inscrierii participantilor in sistemul de credit", a spus Epure. Astfel, aceste credite au fost acordate persoanei in cauza la sfarsitul anului 2006, inceputul anului 2006, cand institutiile respective nu furnizau informatie pozitiva Biroului de Credit. Epure spera ca Biroul de Credit sa treaca cat mai curand la faza a treia, care consta in oferirea unor rapoarte de bonitate (credit history).

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen, a spus ca banca pe care o conduce ofera informatie pozitiva Biroului de credit si spera ca si celelalte banci sa o faca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: