MOL lanseaza restaurante non-stop si ofera acces la internet wireless
Data publicarii: 25-05-2007 | AfaceriMOL intentioneze sa lanseze restaurante non-stop sub brand-ul "Servus" in cadrul benzinariilor si sa introduca serviciul de internet wireless in mai multe statii de distributie carburanti, a declarat directorul general al MOL Romania, Zsolt Szalay.
Compania vrea sa lanseze si alte servicii, dar este insa foarte atenta la costul implementarii acestora. "Suntem axati pe cresterea numarului de servicii, dar sunt unele care necesita foarte multe investitii si nu renteaza. Sunt competitori ai nostri, care aloca sume foarte mari de bani pentru sisteme de plata a facturilor, dar numarul clientilor lor creste foarte putin", a punctat Zsolt Szalay.
Potrivit acestuia, MOL Romania a lansat, in mai, primul restaurant non-stop, sub brandul "Servus", in cadrul unei benzinarii din Bucuresti, localizate pe bulevardul Corneliu Coposu, iar printr-o colaborare cu unul dintre furnizorii de servicii telefonie mobila, clientii companiei isi pot incarca electronic cartelele telefoanelor mobile direct in benzinarii.
"Restaurantul din Bucuresti a fost primul, dar nu ne vom extinde decat acolo unde se justifica existenta unei astfel de unitati", a subliniat oficialul companiei petroliere.
Mai mult, in 13 statii MOL, clientii pot avea acces la internet wireless gratuit prin hotspot-urile Zapp. Benzinariile cu acces la wireless sunt localizate in Baia Mare - doua, Brasov - una, Bucuresti - trei, Carei - una, Iasi - una, Pitesti - una, Ploiesti - una, Resita - una, Satu Mare - una si Sebes - una.
Intrebat daca MOL va lansa noi produse petroliere in acest an, directorul general al companiei a raspuns negativ.
"Toata lumea incearca sa imbunatateasca produsele vandute, sa aiba aditivi de o calitate cat mai buna. Orice inovatie in acest business este cu siguranta cercetata de majoritatea competitorilor, principala "rivalitate" fiind cine lanseaza primul acel nou produs", a mai afirmat acesta.
In opinia lui Zsolt Szalay, "mai devreme sau mai tarziu calitatea produselor se uniformizeaza intr-o oarecare masura, piata devine mult mai pretentioasa, la fel clientii".
Reprezentantul MOL a mai subliniat ca acesta este motivul pentru care el crede ca serviciile vor face foarte mult diferenta intre competitorii de pe piata carburantilor din Romania, insa singura conditie este ca lansarea acestora sa fie justificata de nevoi reale.
Szalay a mai spus ca, de regula, inainte de lansarea unui serviciu, compania demareaza un proiect-pilot, prin care testeaza reactiile clientilor la acesta timp de sase luni.
Directorul general a mai spus ca, in luna in curs, reteaua MOL se va mari cu inca doua statii, amplasate la Tarnaveni si Gheorgheni.
MOL Romania are, in prezent, un numar de 121 benzinarii si doreste sa-si extinda reteaua de statii inclusiv in orasele mici si mijlocii, la frontiere sau pe viitoarele autostrazi.
MOL a anuntat, la sfarsitul lunii trecute, ca va investi in Romania peste 23 milioane de euro, in 2007 si 2008, pentru optimizarea retelei de distributie, prin achizitionarea si/sau construirea a cel putin 15 noi benzinarii.
Compania a inregistrat, in primul trimestru al lui 2007, o cifra de afaceri de aproximativ 114 milioane euro, in scadere cu 5% fata de nivelul de 119 milioane euro, consemnat in primele trei luni ale anului trecut.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI