Milionari new-yorkezi acuzati de sclavie

Data publicarii: 26-05-2007 | International

Un cuplu de milionari din New York trebuie sa raspunda in instanta pentru acuzatia de sclavie, noteaza Adevarul. Agentii de imigratii au descins la locuinta cuplului, din Long Island, dupa ce o servitoare de origine indoneziana a fost gasita intr-un magazin, pe jumatate dezbracata.

Femeia, identificata drept Samirah, in varsta de 51 de ani, i-a aratat managerului pasaportul indonezian expirat, spunand ca doreste sa mearga acasa. O a doua servitoare , "Nona", in varsta de 46 de ani, tot de origine indoneziana, a fost gasita la aceeasi adresa. Procurorii spun ca ambele femei au suferit pedepse dure timp de cinci ani. Anchetatorii au stabilit ca Samirah era fortata sa faca pana la 30 de dusuri cu apa rece unul dupa altul, sa urce si sa coboare o scara de 150 de ori sau sa manance cel putin 25 de ardei iuti. Pedepsele erau administrate cu un facalet, cu un bat de bambus sau cu o coada de matura. Procurorii au descris comportamentul milionarilor drept "monstruos". Calvarul celor doua servitoare ar fi inceput in 2002, cand au fost aduse in SUA pentru a lucra in casa milionarilor Varsha si Mahender Sabhnani, in varsta de 45 de ani, respectiv 51 de ani. Cei doi sunt de origine indoneziana si, respectiv, indiana, dar sunt cetateni americani si au o afacere cu parfumuri.

Cele doua servitoare dormeau pe covoare in bucatarie si erau fortate sa lucreze pana la 21 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, dandu-li-se foarte putina mancare. Plata promisa era de 200 USD pe luna, dar Samirah a declarat ca fiica ei din Indonezia a primit numai jumatate din aceasta suma. Cele doua servitoare aveau vize de SUA care expirasera de mult timp. Cei doi soti au fost acuzati de supunerea la munca fortata si gazduirea de imigranti fara forme legale. Servitoarele au fost plasate in grija unor organizatii de caritate.

Adevarul