Internet fara fir, gratuit in Piata Universitatii

Data publicarii: 28-05-2007 | IT&C

Bucurestenii vor avea acces gratuit la internet in Piata Universitatii de la sfarsitul acestei luni. Astfel, orice cetatean cu laptop isi va putea verifica mailul stand pe bancile din fata Teatrului National. Providerul de net wireless (fara fir) Hot-Spot.ro va instala patru zone de acces la internet, hot-spot, cu o banda de transfer de 100 Mbs. Investitia pentru tehnologia necesara se ridica la 3.500 de euro, iar reprezentantii firmei sustin ca planurile pentru Bucuresti nu se limiteaza la aceasta zona.

Viteza de transfer a datelor va fi de 100 de Mbs metropolitan si de 1,5 Mbs pentru exterior, optimizata si pentru convorbirile telefonice, promite Alex Onciu, directorul tehnic al companiei. Acoperirea intregii piete se va realiza in doua etape, a declarat Alex Onciu, si pana pe 31 mai vor fi instalate doua hot-spoturi, unul in fata Teatrului National, iar celalalt in parcul de langa fosta Policlinica Coltea. "Reteaua va face fata la sute de utilizatori, internetul putand fi accesat de cei cu laptopuri, dar si de cei care dispun de PDA-uri, play station portabile si telefoane mobile de generatie noua", a subliniat Onciu.

Internetul va fi gratuit din momentul in care se va pune in functiune reteaua, iar sumele pentru servicii si amortizarea investitiilor se vor obtine din publicitate. Fiecare utilizator va avea atasat pe ecran o banda de 70 de pixeli pe care vor rula bannere publicitare, date utile si mesaje din partea providerului de internet. "In functie de bugetul alocat de fiecare agent comercial in parte se va face taxarea spatiului", a explicat directorul tehnic al Hot-Spot, reclama fiind afisata in functie de zona si browser.

Firma mai are in vedere si acoperirea Parcului Cismigiu pana la sfarsitul acestui an, iar la nivel national urmeaza sa mai fie instalate 120 de zone wireless. Cateva hot-spoturi functioneaza deja in Capitala, internet wireless gratuit fiind disponibil in sase pavilioane din complexul Romexpo, in incinta Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti si in diferite localuri si baruri.

Cronica Romana