Doi studenti ieseni au redus cozile de la banca

Data publicarii: Astazi, 28-05-2007 | Finante-Banci

Sfirsit de sesiune, sfirsit de facultate. Esti toba de carte, ai 24 de ani si un gind cu pasaport european in buzunar: un job bun la o multinationala, cit mai departe de granitele tarii. Exista insa si tineri pentru care viitorul nu inseamna neaparat Germania, Austria, Franta sau Statele Unite. Ilie si Vlad din Iasi sint doi dintre ei. Studenti in anul IV la Informatica, cei doi conduc deja o firma cu 25 de angajati si ruleaza o cifra de afaceri de invidiat: 250.000 de euro, noteaza Cotidianul. Spun ca Siemens nu mai e un concurent serios pentru ei.

Pentru Ilie Ghiciuc si Vlad Bodi, distractia a inceput in 2005. Intrasera deja in piine, dar la stapin, la o firma din IT. Atunci au acceptat provocarea, cind reprezentantii de la Maxcode BV din Olanda i-au intrebat in cit timp pot face o societate in Romania. "Raspunsul l-am dat in doua luni. Pina in decembrie 2005 reusisem sa inchiriem un spatiu, sa angajam citiva oameni si sa inregistram firma la Registrul Comertului", spune Ilie Ghiciuc. Si s-au pus cu burta pe munca.

Au inceput cu proiecte IT din sectorul financiar-bancar pentru Innopay BV, companie care se ocupa cu efectuarea platilor si serviciilor financiare e-banking, e-Payments. Si Code40, reduta lor, s-a dezvoltat repede, cit alte firme in patru-cinci ani. "Am inceput cu doi oameni si am ajuns sa avem, dupa un an si jumatate, mai multi angajati decit firma-mama - Maxcode", se lauda Ilie. Planul pe termen scurt e unul sigur: 40 de angajati si pachete de software si pentru piata romaneasca. Si asta, spune Ilie, pentru ca loc pe piata exista. Sint peste 600 de firme care se ocupa de comertul online, dar ruleaza o cifra de afaceri mica. "Noi vorbim insa de sute de mii de euro", subliniaza Ilie Ghiciuc.

Experienta in domeniul securitatii IT au capatat cit au lucrat pentru Innopay. Au inovat pentru olandezi o metoda de plata numita iDEAL, metoda folosita ulterior de banci precum ING, ABN Amro, Rabobank si Postbank, iar acum lucreaza cu clienti americani si englezi din domeniul healthcare. Ilie spune ca nu exista o cheie a succesului, ci doar munca multa. "Trebuie sa fii cinstit, sa pui cartile pe masa si sa spui atunci cind nu poti face ceea ce cer clientii, dar sa le oferi o alternativa, poate, uneori, mai buna", spune Ilie Ghiciuc.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: