Dam 50 de euro anual pe mobila

Data publicarii: 29-05-2007 | Lifestyle

Mobila "made in Romania" se va scumpi in acest an, sustin reprezentantii industriei de profil, informeaza Evenimentul Zilei. Cresterea preturilor, care nu va fi foarte mare, este cauzata de scumpirea materiilor prime (material fibro-lemnos de densitate mare si placi aglomerate) cu aproximativ 50% in ultimul an, dar si de scumpirea utilitatilor, a declarat Constantin Ionescu, consilier tehnic in cadrul Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Consiliul Concurentei va analiza daca majorarea preturilor materiei prime, al carei furnizor unic pe piata romaneasca este compania Kronospan, este justificata. Pentru scaderea costurilor de productie, firmele producatoare cauta sa importe materiale mai ieftine din Ucraina sau China.

Romanii vor "mobila pe viata"

Intrarea in Uniunea Europeana ne-a surprins cu vechile obiceiuri. Conform APMR, anul trecut, in Romania s-a cumparat mobila in valoare de 45,2 euro/locuitor, de aproape patru ori mai putin decat in statele UE, unde consumul de mobila a fost de 205 euro/locuitor. "Suntem inca adeptii mobilei pe viata si pentru urmasii nostri", considera Constantin Ionescu.

Toate bucatariile, dormitoarele, scaunele, birourile si alte piese cumparate de romani in 2006 au costat 977,3 milioane de euro. 685,4 milioane de euro (70% din suma totala) au fost "investiti" in mobila autohtona, restul sumei (291,9 milioane de euro) mergand pentru cea importata.

Cele mai multe obiecte de mobilier sunt importate din Italia, Polonia si Germania. Producatorii de mobila estimeaza ca importul acestor produse va creste cu 30% in acest an, in timp ce productia interna se va majora cu 7-8%.

Integral in Evenimentul Zilei