Robert Zoellick: portret al viitorului presedinte al Bancii Mondiale

Data publicarii: 30-05-2007 | International

Presedintele american George W. Bush ar putea anunta miercuri ca l-a ales pe Robert Zoellick, un fost ministru adjunct american al comertului, pentru a ocupa functia de presedinte al Bancii Mondiale, inlocuindu-l astfel pe Paul Wolfowitz, relateaza Reuters.

Zoellick, in varsta de 53 de ani, a fost activ in ultimii 20 de ani pe plan politic, fiind momentan director administrativ al bancii de investitii Goldman Sachs, ocupand si pozitia de vicepresedinte insarcinat cu probleme internationale.

Zoellick a fost primul ministru american al comertului incepand cu anul 2001, sub mandatul lui George W. Bush, jucand un rol important in lansarea rundei de negocieri privind liberalizarea economiei mondiale de la Doha, la o luna dupa atentatele de la 11 septembrie.

Cariera acestuia a fost sustinuta de legaturile sale cu familia Bush. Acesta a fost director adjunct al personalului Casei Albe sub George H.W. Bush, ca subordonat al lui James Baker, fostul secretar de stat american, care a fost principalul strateg al lui Bush privind operatiunea de renumarare a voturilor din statul Florida, cu ocazia alegerilor din anul 2000.

Zoellick face parte si din gruparea "Vulcanilor", un grup de neoconservatori din care face parte si Paul Wolfowitz, care a fost un consultant al lui George W. Bush, care in acea perioada ocupa functia de guvernator al statului Texas, pregatindu-l pentru cursa pentru presedintie din anul 2000.

Ca ministru al comertului, Zoellick a incheiat acorduri de liber schimb cu Chile, Singapore, Australia, Maroc precum si mai multe state din America Centrala insa nu a reusit sa duca la capat negocierile privind crearea unei zone de liber schimb in emisfera vestica.

Zoellick a renuntat la functia sa de ministru al comertului pentru a deveni secretar de stat adjunct, fiind subaltern al lui Condolezza Rice la inceputul celui de-al doilea mandat, ce a inceput in 2005.

Din aceasta pozitie a condus eforturile americane privind problemele din Darfur si strategia administratiei legata de angajarea Chinei ca un "actor responsabil" in cadrul economiei mondiale.

Oficialul american a contribuit la redactarea directiilor politicii externe americane intr-o perioada mai dificila, la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990, marcata de caderea comunismului.

Zoellick a primit cea mai inalta distictie din partea departamentului de stat american pentru rolul jucat in dezvoltarea programului de negocieri "doi plus patru" care a dus la reunificarea celor doua republici germane.

NewsIn