Si BRD acorda credite ''relaxate''

Data publicarii: 01-06-2007 | Finante-Banci

Creditele relaxate apar, de astazi, si la ghiseele BRD. Aceasta este a doua banca din Romania, dupa Alpha Bank, care a primit aprobarea BNR pentru a oferi astfel de imprumuturi. Aprobarea pentru BCR ar putea veni saptamana viitoare. Desi bancile comerciale pot acorda acum credite dupa bunul plac, noile imprumuturi se dovedesc, in realitate, a fi prea putin atractive. Alpha Bank acorda noile credite cu avans intre 0 si 15 la % si permite clientilor sa se indatoreze pana la 65 la % din veniturile lunare.

BRD permite unei persoane sa ia orice credit fara avans si sa plateasca o rata lunara reprezentand 70% din venit. Din primele informatii, si BCR va imprumuta populatia fara avans, dar nu va permite clientilor sa se indatoreze mai mult de jumatate din salariul lunar. Criteriile pentru obtinerea acestor imprumuturi sunt, insa, destul de restrictive si pot fi indeplinite doar de persoane cu salarii mari si foarte mari, de peste 1000 de euro. Asta pentru ca bancile din Romania nu sunt dispuse sa-si asume riscuri mari. Practic, vor sa evite liste interminabile de datornici. Ramane de vazut, insa, cu ce oferte vor veni celelalte banci comerciale care asteapta avizul BNR.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor crede ca validarea normelor se va termina abia in toamna pentru ca procesul este unul anevoios, conditiile impuse de BNR fiind foarte drastice.

Realitatea TV

Ultimele stiri pe BankNews.ro: