Ghetea: Vechile norme de creditare sunt suficient de flexibile pentru CEC

Data publicarii: 02-06-2007 | Finante-Banci

Aprobarea noilor norme de creditare pe care Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) le-a trimis catre banca centrala nu reprezinta o prioritate, ca in cazul altor banci, deoarece vechile norme sunt suficient de flexibile pentru CEC, a declarat presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.

"Casa de Economii si Consemnatiuni a transmis noile norme de creditare catre aprobare la BNR si urmeaza sa primeasca un raspuns in acest sens, a explicat Ghetea.

Limita de indatorare impusa de banca centrala, de 30% pentru creditele de nevoi personale, 35% pentru creditele ipotecare si un maxim de 40% din totalul veniturilor nete, sunt destul de flexibile pentru a atrage suficient de multi clienti, considera Ghetea.

Presedintele CEC a lasat sa se inteleaga ca banca pe care o conduce nu are nevoie de alte produse care sa fie implementate dupa aprobarea noilor norme de creditare, intrucat cele existente sunt suficiente.

In urma cu trei luni, Ghetea a mentionat faptul ca bancile nu ar trebui sa renunte in totalitate la avansul pentru creditul ipotecar, deoarece exista riscul ca in cinci-sapte ani sa ne confruntam cu unele caderi ale pietei imobiliare, asa cum s-a intamplat in alte state.  El a aratat ca aceste fenomene sunt ciclice si se intampla si in alte piete si exista posibilitatea ca bancile sa nu isi recupereze banii, intrucat garantiile nu sunt suficiente.

Pana in prezent, BNR a validat normele interne a doar doua banci comerciale: Alpha Bank Romania si BRD - Groupe Societe Generale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: