FMI spune ca trebuie urmarite atent tranzactiile speculative cu franci elvetieni

Data publicarii: 05-06-2007 | Finante-Banci

Tranzactiile speculative de tip "carry trades" cu franci elvetieni trebuie urmarite atent deoarece o apreciere abrupta a francului datorata unei modificari bruste a tendintei de schimb ar putea dauna economiilor care se imprumuta masiv in franci, a avertizat luni Fondul Monetar International (FMI).

FMI a observat ca tranzactiile speculative de tip "carry trades", in care investitorii se imprumuta in monede cu randament mic, cum ar fi francul elvetian, ca sa finanteze cumpararea altor active care pot genera castiguri mai mari, ar putea slabi francul pana la un nivel aflat sub cel considerat de echilibru.

"Aceasta evolutie a tranzactiilor speculative ar putea implica si riscuri importante pentru alte tari, mai ales din Europa de Est, unde francul elvetian este moneda preferata pentru imprumuturi care contribuie la expansiunea rapida a creditelor, datorita volatilitatii scazute si a dobanzii cheie mici din Elvetia", a avertizat FMI.

"Directorii FMI sustin monitorizarea atenta a acestor imprumuturi, pentru limitarea riscurilor asociate", se spune in raportul pentru Elvetia, preluat de Reuters.

Francul elvetian se tranzactioneaza la cotatia minima a ultimilor opt ani si jumatate fata de euro, deoarece investitorii se imprumuta in franci pentru a cumpara active cu randament mai mare, profitand de dobanda de politica monetara de 2,25% din Elvetia.

Analistii FMI spun ca nu pot estima daca slabirea francului este temporara.

Bazele solide ale economiei Elvetiei si diferentele mici ale ratelor dobanzilor indica o posibila apreciere a francului fata de euro, potrivit FMI, insa reformele care au loc si care duc la ieftinirea preturilor interne semnaleaza o rata de schimb mai mica, au adaugat reprezentantii FMI.

In plus, intarirea euro se poate sa fi redus folosirea francului elvetian ca moneda cu valoare sigura, se mai spune in raportul FMI.

"Autoritatile au simtit ca acest efect si volatilitatea scazuta ar putea fi totusi temporare, iar aprecierea francului elvetian s-ar putea relua pe masura ce se normalizeaza apetitul pentru risc", se spune in raportul FMI.

Banca centrala a Elvetiei a avertizat des asupra riscurilor tranzactiilor speculative si a mentionat ca francul elvetian nu reflecta elementele care carecterizeaza economia Elvetiei, iar o intarire brusca a francului ar putea dauna investitorilor care mizeaza tocmai pe continuarea slabirii francului.

In ceea ce priveste dobanda cheie, FMI a mentionat ca, in lipsa accentuarii presiunilor inflationiste, banca centrala a Elvetiei ar trebui sa supravegheze atent conditiile economice si sa fie gata sa isi adapteze politica monetara in functie de necesitati.

Banca centrala a Elvetiei a indicat ca dobanda de politica monetara ar trebui sa urce, pentru a controla stabilitatea preturilor pe termen lung.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: