Peter Imre: Taxa pe viciu promovata de ministrul sanatatii este ilegala

Data publicarii: 05-06-2007 | Afaceri

Taxa pe viciu promovata de ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu este ilegala si duce la cresterea criminalitatii organizate, a contrabandei cu tigari, a declarat marti, directorul companiei producatoare de tigari Philips Morris Romania, Peter Imre.

Directorul Philips Morris Romania spune ca decizia lui Nicolaescu este pripita, politicianista si demagogica, iar pentru cele cateva sute de mii de euro care se vor strange la bugetul pentru sanatate va fi nevoie de alte cateva milioane de euro pentru a combate traficul ilegal de tigari.

Peter Imre i-a cerut ministrului justitiei Tudor Chiuariu sa aiba o discutie cu ministrul Nicolaescu pentru a opri introducerea unor noi accize la tigari, ce urmeaza a fi aplicate in doua - trei saptamani.

Comertul ilicit cu tigari la nivel european reprezinta aproximativ 10% din totalul tigarilor vandute. Potrivit studiilor companiilor producatoare de tigari contrabanda cu tigari s-a triplat in ultimii trei ani.

Conform bugetului sanatatii pe 2007, estimarile incasarilor din taxa pe viciu in 2007 sunt de 300 milioane de euro.

Taxa pe viciu a fost inclusa in acciza aplicata alcoolului pur si produselor din tutun, printr-o ordonanta de modificare a Codului Fiscal, aprobata de guvern anul trecut, care face parte din pachetul legilor sanatatii. Ordonanta a intrat in vigoare la 1 mai 2006, dupa publicarea Legilor sanatatii in Monitorul Oficial.

Cuantumul taxei pe viciu a fost stabilit la 200 euro pe hectolitru alcool etilic si 10 euro pe 1000 de tigarete.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: