''Apele Romane'' scumpesc apa cu 7%, in 2007

Data publicarii: 11-06-2007 | Economie

Apa bruta din rauri si lacuri livrata de Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) operatorilor economici si regiilor care distribuie populatiei apa potabila in sistem centralizat se va scumpi cu 7%, in 2007, a declarat directorul general al ANAR, Marius Postelnicescu.

"Una din prioritatile stabilite la preluarea functiei de director general al Administratiei este cresterea veniturilor prin marirea contributiei la apa bruta din rauri si lacuri pe care o vindem clientilor nostri. Pentru anul acesta am prevazut o crestere de 7%, care acopera si inflatia, si cheltuielile de crestere a principalelor materiale. In functie de trendul economic si de indicatorii de consum dati de Institutul National de Statistica, se va stabili o eventuala crestere pentru perioada urmatoare", a explicat Postelnicescu.

Potrivit acestuia, decizia de crestere a tarifului pentru apa livrata de ANAR a fost determinata, pe de o parte, de necesitatea stabilirii unui echilibru intre veniturile si cheltuielile Administratiei si, pe de alta, de inflatie si cresterea preturilor la energie si carburanti. "Inflatia, cresterea cheltuielilor la energia electrica, la gaze, carburanti si celelalte materiale impun sa avem si o crestere a metrului cub de apa bruta pe care noi o vindem clientilor nostri, fie ca sunt societati, regii comunale sau judetene de distributie a apei, fie ca este industrie, fie ca este ANIF-ul, noi trebuie sa avem aceasta crestere, pentru ca altfel nu mai putem tine in mana cheltuielile materiale si salariale", a explicat directorul ANAR.

De asemenea, acesta a aratat faptul ca necesitatea mentinerii unui echilibru intre veniturile si cheltuielile Administratiei este determinata  de faptul ca ANAR este o institutie care se autofinanteaza si a carei prima responsabilitate este aceea de administrare a principalelor lucrari hidrotehnice.

"Trebuie sa mentionez faptul ca in ANAR exista o responsabilitate foarte mare in ceea ce priveste administrarea acestor lucrari hidrotehnice, baraje, cursuri de apa amenajate, care tin chiar de siguranta nationala. Ele asigura apa pentru utilizatorii nostri - populatie, agricultura sau industrie. In acelasi timp, intretinerea lucrarilor hidrotehnice necesita un consum mare de resurse materiale si financiare, ele fiind cele care asigura protectia impotriva inundatiilor. De aceea trebuie sa avem venituri proportionale cu cheltuielile, Administratia fiind o entitate care se autofinanteaza pentru pastrarea acestor lucrari si nu primim bani de la bugetul de stat pentru exploatarea, intretinerea si repararea acestor lucrari mari", a mai spus Marius Postelnicescu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: