Saptamana de lucru ar putea avea 20 de ore

Data publicarii: 12-06-2007 | HR/Cariere

Pana in 2015, angajatorii trebuie sa faca un program mai scurt si flexibil pentru a-si pastra salariatii. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o firma americana specializata pe cercetare si consultanta. Expertii spun ca Europa si America se confrunta cu o scadere majora a numarului de angajari. Specialistii de la firma Gartner, citati de jurnalistii de la "Cotidianul" spun ca pensionarea masiva ii va face pe patroni sa incerce orice metode pentru a atrage personal calificat. Printre masurile pe care le-ar putea lua ar fi si micsorarea orelor de munca dintr-o saptamana. Recentul raport al firmei de consultanta prezinta o imagine a pietei muncii din viitor si ce solutii au angajatorii la indemana pentru a-si pastra oamenii calificati.

Numai in Statele Unite se acorda anual peste o jumatate de milion de vize de lucru muncitorilor straini. In Europa - Marea Britanie, Germania si Elvetia sunt si ele in competitie pentru a atrage personal calificat, in contextul in care populatia scade. Expertii sustin ca presiunea asupra angajatorilor va fi exercitata de generatia "baby boom" adica de cei nascuti in anii '40 pe cale de pensionare, de mame dar si de salariatii nascuti intre 1961 si 1981.

Saptamana de lucru traditionala, de 40 de ore, va avea de infruntat, in consecinta, cea mai puternica provocare din ultimii 80 de ani, se arata in cercetarea Gartner. Mai precis, angajatorii trebuie sa accepte ca salariatii vor petrece mai putin timp la locul de munca, dar vor utiliza tehnologia mai mult. Astfel, expertii cred ca solutia pentru atragerea si pastrarea personalului ar fi saptamana de lucru de 20 de ore.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: