Romania intentioneaza sa egalizeze varsta de pensionare pentru barbati si femei

Data publicarii: 13-06-2007 | Economie

Varsta legala de pensionare va fi egalizata pentru femei si barbati in conformitate cu directivele europene, modificarea legii pensiilor urmand a se face in cel mai scurt timp, a declarat, miercuri, ministrul muncii Paul Pacuraru. Potrivit ministrului Romania trebuie sa se alinieze la legislatia europeana care prevede tratament egal intre femei si barbati, prin urmare va trebui sa elimine si diferenta de varsta la pensionare.

Potrivit legii pensiilor,  varsta legala de pensionare este in prezent de 58 de ani si o luna pentru femei si 63 de ani si o luna pentru barbati. Legea prevede ca pana in 2014 varsta sa creasca la 62 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

"Pentru sustinerea sistemului de asigurari sociale as opta pentru majorarea varstei de pensionare a femeilor pana la 65 de ani. Insa, ca aparator al populatiei as opta pentru reducerea varstei de pensionare la barbati si pentru a se face o medie intre cele doua varste", a spus Paul Pacuraru.

Ministrul muncii a mai precizat ca toate statele UE au prevazut in legislatie ca intr-un anumit interval varsta de pensionare sa se egalizeze.

Ministrul Pacuraru a mai spus ca desi acestea sunt varstele legale, totusi varsta medie la care se iese la pensie in Romania este "50 si ceva de ani", iar din cei aproximativ 4,5 milioane de pensionari peste 800.000 primesc pensie de invaliditate, de aceea sunt necesare si alte modificari in legea pensiilor in ceea ce priveste conditiile de pensionare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: