Febra planetei va praji Romania
Data publicarii: 14-06-2007 | EconomieIncalzirea globala ne prinde total nepregatiti: doar 29% din energia folosita la noi este produsa din resursele regenerabile, noteaza Evenimentul Zilei. Anuntata crestere a temperaturii globale cu peste 5 grade Celsius pe termen lung, cauzata de emisiile poluante, gaseste Romania nepregatita in ceea ce priveste producerea energiei "curate".
Desi tara noastra a preluat obligatiile care ii revin din directivele europene privind reducerea gazelor cu efect de sera (cu 8% pana in 2012 si cu 20% pana in 2020 comparativ cu 1990), nu are un cadru legal care sa stimuleze initiativa privata in acest domeniu prin reglementari fiscale, spune un studiu al Institutului European din Romania.
Pe de alta parte, doar energia regenerabila si cea nucleara pot asigura reducerea dependentei de importul de energie care va creste de la 40%, in prezent, la 70% in 2015 daca nu se face nimic, potrivit politicii energetice a Romaniei.
Pe energie solara exista doar cateva proiecte demonstrative, desi potentialul este bun. Nici pe energie eoliana nu exista instalatii mari conectate la retea, iar pentru proiectele hidrologice nu exista mecanisme de stimulare, spune Institutul European.
Conditiile pentru dezvoltarea acestor surse exista, dar fie autoritatile au stabilit doar obiective generale, fie nu sunt reglementari pentru sprijinirea lor.
De unde vine poluarea
Principalul poluator in Romania este sectorul energetic, iar in industrie cele mai multe emisii de dioxid de carbon sunt generate de produsele miniere. Din cele aproape 10 tone de deseuri menajere, aproximativ 40% sunt materiale reciclabile, iar 20% din ele ar putea fi recuperate. Totusi, in urma colectarii prin proiecte-pilot, doar 2% din materialele reciclabile sunt valorificate.
Marile centre termoelectrice cu instalatii de ardere sunt responsabile de 80a din emisiile totale de oxid de azot si dioxid de carbon, iar 72% din emisiile de praf sunt generate de centralele electrice pe baza de carbune.
Ineficienta utilizarii surselor de energie face ca pretul electricitatii pentru utilizatorii industriali sa fie la noi mai ridicat decat media UE 25. In 2006, pretul electricitatii pentru consumatorii industriali a fost de 0,075 euro/kilowatt ora in UE 25 si de 0,077 in Romania.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri