FMI: Provocarea Romaniei este ridicarea standardului de viata la nivel european

Data publicarii: 15-06-2007 | Economie

Provocarea principala a autoritatilor romane va fi asigurarea stabilitatii macroeconomice si financiare a tarii simultan cu ridicarea standardului de viata la nivelul restului tarilor Uniunii Europene, potrivit unui studiu al Fondului Monetar International.

"Dupa o criza monetara din 1999, autoritatile de la Bucuresti au luat masuri pentru reducerea dezechilibrelor macroeconomice ale Romaniei, prin ajustare fiscala si o politica monetara prudenta, sustinute de tintirea inflatiei", se spune in studiul intitulat "Romania tinteste spre standardele de viata ale Uniunii Europene", semnat de analistul Costas Christou, de la Fondul Monetar International (FMI).

"Guvernul roman a incercat si sa imbunatateasca performanta fiscala a intreprinderilor de stat si a privatizat chiar multe dintre acestea", mai arata studiul.

Cresterea solida a creditelor si largirea deficitului de cont curent reprezinta insa puncte vulnerabile care trebuie monitorizate atent, avetizeaza studiul citat.

"Daca Romania are politicile adecvate, increderea investitorilor va ramane mare, iar Romania va avea de castigat din investitiile straine directe mari. Aportul de capital poate accelera cresterea economica si poate ajuta Romania sa recupereze din diferenta fata de vestul Europei", potrivit studiului FMI.

"Natura volatila a acestor fluxuri ar putea insa complica aplicarea politicilor monetare si fiscale, fie prin accentuarea presiunilor de intarire a leului, fie prin largirea si mai mult a deficitului de cont curent", avertizeaza Christou.

Politicile macroeconomice bine conturate pot reprezenta fundatia stabilitatii macroeconomice si a cresterii sectorului privat. Daca economiile din sectorul privat nu cresc in acelasi ritm cu investitiile private, atunci va trebui sa creasca economiile publice, pentru a atenua presiunile asupra contului curent, a observat analistul FMI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: